– Det var umulig å puste her i går

Farlig utslipp fra russisk smelteverk nær Norge er ti ganger større enn det som er lovlig, og russiske myndigheter er maktesløse.

Nikel

Innbygger Natalia Fill sier at det enkelte dager er vanskelig å puste i Nikel på grunn av den dårlige luften.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra nikkelverket i Nikel i Nordvest-Russland – ikke langt fra grensen ti Norge – har i vår vært opp til ti ganger større enn det som er tillatt etter russisk lov.

Forsker: – Helsefarlig

De store giftutslippene går ut over helsa til folk i området.

– Når man måler opp mot 5000 mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter, så er det helsefarlig å puste inn den lufta. Norske grenseverdier er 350 mikrogram, så dette er femten ganger over de verdiene som er tillatt i Norge, sier seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, Tore Flatlandsmo Berglen til NRK.

Byen Nikel på Kolahalvøya blir røyklagt med den rette vindretningen, og lukta av røyken kjennes godt.

– Det er hverdagen vår

Folk i området er vant til den skadelige røyken, men skulle gjerne sett at den ble borte:

– I går kom all røyken inn til byen. Det var umulig å puste, sier innbygger Natalia Fill.

– Å leve i denne røyken er vår livsstil. Hvordan kan det endres? Vi må bare godta at vi må leve på denne måten, sier Nadezjda Lavrentieva.

– Røyken i Nikel har ikke bedret helsen til noen. Det er ikke bare et problem. Det er hverdagen for folk her. Folk venner seg til det, og lever på denne måten, sier Vladimir Rodin.

Se TV-reportasje fra Nikel:

Utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra nikkelverket i Nikel i Nordvest-Russland – ikke langt fra grensen ti Norge – har i vår vært opptil ti ganger større enn det som er tillatt etter russisk lov.

Nikkelverket i Nikel. Foto: Bård Wormdal, NRK.

Utslippene har også ført til større nedfall på norsk side de siste årene, og både svovel og tungmetaller skader naturen.

Det statlige russiske organet Hydromet, som har gjort målingene, har også ansvar for at lovverket blir fulgt. Men Hydromet står uten sanksjonsmuligheter over industrigiganten Norilsk Nickel på Kolahalvøya.

Etter det NRK kjenner til ble ikke forurensningen tatt opp i samtalene
mellom Jens Stoltenberg og den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev i Kirkenes i forrige uke, selv om miljø skal være et viktig tema i barentssamarbeidet.

Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra verken bedriften som står bak utslippene eller ordføreren i Nikel.

Nyheter fra Troms og Finnmark