Hopp til innhold

MDG-politiker etterlyste heksebrenning i asyldebatt om Listhaug

Fylkestingspolitiker Arne Liaklev (MDG) etterlyste tiden med heksebrenning i et innlegg på Facebook om innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Arne Liaklev og facebookstatus

Arne Liaklev er Miljøpartiets eneste fylkestingsrepresentant i Finnmark, og ble valgt til fylkestinget for første gang i fjor.

Foto: Montasje

«Lurer på om det er mulig å få gjenreist anlegget for heksebrenning i Vardø på kort varsel?»

Dette skrev Miljøpartiet de Grønnes fylkestingsrepresentant i Finnmark, Arne Liaklev, sist helg på sin Facebook-profil, sammen med en artikkel om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er lagt ut som et eksempel. Det er ikke noe jeg står for, at det skal gjenreises noe heksebrenningsanlegg i Vardø. Det er jo lov å gi uttrykk for meningene sine, og den måten Sylvi Listhaug har taklet saken med asylsøkerne i Finnmark på er ikke verdig en politiker på det nivået. Da er det lov å påpeke at det kan være en måte å være på som ligner på en heks, sier han.

Flere har kritisert regjeringen for sin behandling av uttransporteringen av asylsøkerne. Blant annet Norsk Organisasjon for Asylsøkere, som hevder en gruppe asylsøkere som ble transportert fra andre mottak og til Vestleiren, ble ulovlig frihetsberøvet.

Skjermdump fra Liaklevs innlegg

Dette innlegget delte fylkestingsrepresentant for MDG i Finnmark, Arne Liaklev, på sin Facebook-profil.

Foto: Skjermdump

Fjernet innlegget

Liaklev har nå fjernet innlegget etter flere kommentarer. Men står for sammenligningen han gjorde av Listhaug med en heks.

– Gikk du for langt?

– Ja, kanskje.

– Men du er ikke helt sikker?

– Jeg er helt sikker på at jeg synes at Sylvi Listhaug er en heks. Det er ikke noe problem å si det. Men jeg bør kanskje ikke legge det ut, derfor slettet jeg det, sier han.

– Helt på kanten

Leder for Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, synes ikke noe om uttalelsen til Liaklev.

– Jeg synes det er helt på kanten. Det har ingen ting med realitetene og gjøre. Det er snakk om at vi skal returnere folk som har kommet over til Norge, og som har et trygt opphold i Russland. De som sendes ut nå er de som har en lovlig oppholdstillatelse i Russland, sier han.

Frp-lederen er redd slike utspill er med på å forsøple debatten.

– Jeg håper bare at folk tar avstand til det. Jeg vil si at det er å sverte den jobben som Listhaug gjør. Det er en tøff jobb. Vi godter oss ikke med å gjøre en slik jobb. Det er tungt og tøft men helt nødvendig, sier han.

NRK har prøvd å få et tilsvar fra statsråd Sylvi Listhaug mandag. Ifølge kommunikasjonsenheten i Justis- og beredskapsdepartementet har ikke Listhaug hatt tid til å prioritere henvendelsen.

NRK anbefaler