Hopp til innhold

NOAS stevner Politiets utlendingsenhet

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) hevder at en gruppe asylsøkere som ble transportert fra andre mottak og til Vestleiren for over en uke siden, ble ulovlig frihetsberøvet.

Vestleiren, Ankomstsenter Finnmark

Ankomstsenter Finnmark er gjerdet inn, og har to porter med piggtråd på den ytterste.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Asylsøkerne har blant annet fortalt at de ikke fikk gå ut av leiren, og at de som gikk ut, ble stoppet av politiet og hentet tilbake.

Seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen, sier de nå vil stevne staten.

– Vi ønsker å få prøvd dette rettslig slik at vi kan få på det rene at det har foregått brudd på de klare rettsreglene som man skal ha for å få fengslet noen, sier han.

– Fikk ikke gå ut

En gruppe asylsøkere ble lørdag for litt over en uke siden transportert fra andre mottak til Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes.

Under oppholdet på Ankomstsenteret hevder asylsøkerne at de ikke fikk gå ut av leiren, og at de måtte bli der mens de ventet på å bli sendt ut av landet.

Politiet har tidligere nektet for dette, og hevder asylsøkerne kunne bevege seg fritt. Politioverbetjent i Politiets utlendingsenhet Tor Espen Haga, ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at han ennå ikke har mottatt noen stevning.

– Vi må ta stilling til dette når stevningen eventuelt kommer. Da får vi se hva den eventuelt inneholder, så får ta det der ifra, sier han.

Behov for klargjøring

Alle asylsøkerne ved Ankomstsenteret er nå løslatt, men må ifølge PU oppholde seg på senteret i en uke. Også dette ønsker NOAS å få prøvd rettslig.

– Om bostedsplikten er i samsvar med det loven krever, sier Martinsen.

Etter gjeldende regler må en utlending framstilles for fengsling senest 72 timer etter pågripelsen, en frist asylsøkerne og NOAS altså mener ble overskredet i minst 11 tilfeller.

Det er behov for en klargjøring av reglene, sier professor ved Det juridiske Fakultet ved Universitetet i Oslo, Mads Andenæs, som er blitt bedt om å bistå i saken

– I den grad det er tvil, og jeg skjønner det er tvil her, er det nyttig for dem som jobber med det, å få en autoritativ avgjørelse – en klargjøring av disse reglene, sier professoren.

AKTUELT NÅ