Hopp til innhold

Markering mot selvmord flere steder i landet

Det er stort oppmøte under selvmordsmarkeringene rundt om i landet.

Selvmordsmarkering i Oslo

– Vi kan ikke sitte og se på at ungene våre dør. Vi har ikke flere å miste, sa Heidi Tårnes som holdt appell under markeringen.

Tårnes mistet sin datter til selvmord i 2017.

Hun er ikke fornøyd med samarbeidet med helsetjenesten, og oppfordrer nå helsevesenet til å ta bedre vare på dem som sliter med selvmordstanker.

– Vi har ikke tid til å vente på flere strategier og flere handlingsplaner. Mens våre folkevalgte bruker år på år på å prate og diskutere, dør ungene våre. For mange er det dessverre for sent.

Heidi Tårnes

Heidi Tårnes holdt appell under markeringen i Oslo. Hun mistet selv datteren sin til selvmord i 2017.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Flere holdt appeller under markeringen. Blant andre jenter fra det såkalte instagram-nettverket, pårørende, Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som Helsesista, og organisasjonen Leve. Også Kirkens SOS deltok på arrangementet.

Ingebjørg Blindheim

Ingebjørg Blindheim under markeringen i Oslo.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Vi har mistet mange. Vi har mistet unge, vi har mistet gamle. Vi har mistet venner, vi har mistet ukjente, sa Ingebjørg Blindheim under sin appell.

I 2016 startet Blindheim psyktærlig, en vlogg på Snapchat der mennesker deler sine erfaringer og råd knyttet til psykisk helse. De blir ukentlig kontaktet av mennesker med selvmordstanker.

– Trist at de føler seg avvist

Politiet var også til stede under markeringen i Oslo. Leder for politioperativ seksjon i Politidirektoratet, Elisabeth Rise, sier appellene gjorde sterkt inntrykk på henne. Under flere av appellene ble det pekt på at enkelte opplever å ikke bli møtt med respekt og anerkjennelse når de tar kontakt på grunn av selvmordstanker.

– Når de tar kontakt med politiet, så har vi et ansvar for å sørge for at de får den riktige hjelpen, og det er helsevesenet. Vi bidrar til å sette dem i kontakt med helsevesenet.

– Men disse jentene forteller også at når de tar kontakt med politiet, så føler de at de blir avskrevet som oppmerksomhetssyke. Hva er grunnen til det?

– Det er trist å høre at de føler seg avvist. Sånn skal det ikke være. Vi går på jobb hver dag og ønsker å hjelpe folk, sier Rise og legger til;

– Så kan det være situasjoner som oppstår, enten på operasjonssentralen eller at de møter en politipatrulje, som kanskje står i en vanskelig situasjon fordi det er tidsnød, og at de da blir oppfattet som korte eller at de ikke klarer å være så profesjonelle som vi ønsker.

Elisabeth Rise, POD
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Må satses mer på psykisk helse

674 mennesker tok sitt eget liv i Norge i 2018. Det er rundt seks ganger flere enn de som døde i trafikken.

I nyttårstalen sa statsminister Erna Solberg at regjeringen nå vil kartlegge årsaken til økningen i psykiske helseutfordringer blant unge. I talen sa også statsministeren at de i 2020 vil pålegge alle kommuner å ha et psykologtilbud.

Helseminister Bent Høie var til stede under arrangementet i Oslo. Han sier det var en sterk markering, og at det er tydelig at det må satses mer på hjelp innenfor psykisk helse.

– Det er et veldig sterkt budskap som har kommet her i dag. Et viktig budskap til alle som skal hjelpe om at vi nå må lytte til de som ber om hjelp. Vi må bli flinkere til å se hverandre og snakke med hverandre.

Markering i Tromsø

Parallelt med markeringen i Oslo, ble det arrangert fakkeltog mot selvmord i Tromsø. Også der startet toget klokken 18:00 med musikk og appeller på Stortorget før det gikk videre over Tromsøbrua til Ishavskatedralen. Markeringen i Tromsø var initiert av Tone Tingvoll, som selv mistet sønnen sin til selvmord for ett år siden.

– Jeg er så glad for at dere stiller opp for hverandre, at vi kan møtes og få den naturlige åpenheten vi trenger for å støtte hverandre, sa Tingvoll under åpningen av markeringen i Tromsø.

Fakkeltog mot selvmord Tromsø

Fra markeringen i Tromsø.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK