Hopp til innhold

Byen topper selvmordsstatistikken: Nå skal lærerne sendes på kurs

Alle grunnskolelærere i Tromsø skal frikjøpes og kurses for å stå bedre rustet i møte med elever som sliter med selvmordstanker. Kommunen topper selvmordsstatistikken.

Utsikt over Tromsø by fra Fjellheisen.
Tromsø 20180915. Utsikt over Tromsø by fra Fjellheisen. Tromsøbrua, Tromsøya, Ishavskatedralen, Tromsøysundet. Foto:

TOPPER UØNSKET LISTE: Tromsø er blant stedene i landet der flest personer tar selvmord. I tillegg sier stadig flere ungdom i kommunen at de sliter psykisk

Foto: Marianne Løvland/NTB scanpix

– Det aller viktigste er å bry seg. Om man ser noen som har det vanskelig så må man tørre å spørre: Hvordan har du det, sier prosjektleder for Folkehelseprosjektet i Tromsø kommune, Arja Mubanga-Bjørn.

Hun mener alle innbyggere kan ha nytte av å lære mer om selvmordsforebyggende arbeid, da selvmord rammer tilfeldig og på tvers av alder og bakgrunn.

De seneste årene har Troms og Finnmark vært blant de øverste fylkene i landet i antall selvmord. I pandemiåret 2020 var Troms og Finnmark det fylket med flest dødsfall som skyldtes selvmord, opplyser FHI. Da med nær 16 dødsfall av selvmord for hver 100.000 innbygger.

På den uønskede førsteplassen er Tromsø kommune, skrev iTromsø i fjor høst.

– Vi vet ikke helt hvorfor Tromsø er øverst. Vi vet at Nord-Norge generelt gjør det litt dårligere på de fleste helsestatistikker, sier Mubanga-Bjørn til NRK.

Arja Mubanga-Bjørn

Arja Mubanga-Bjørn sier dette er kunnskap som absolutt alle har bruk for.

Foto: NRK

Forebygging er sentralt

Som del av det tiårige pilotprosjektet for folkehelse, skal Tromsø som en av flere utvalgte kommuner i landet styrke sitt arbeid med psykisk helse og rusforebygging.

Kommunen har fått tilskudd på en million kroner fra Utdanningsdirektoratet for å frikjøpe alle grunnskolelærere i kommunen i to hele arbeidsdager for å delta i et forebyggende kurs mot selvmord.

Dette har de fått sammen med Helsedirektoratets selvmordsforebyggende tiltak, Vivat, Universitetet i Tromsø og RVTS Nord, som er et regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.

Kurset er et av flere lanserte bidrag for å unngå at Tromsø ikke skal fortsette å ha de høyeste selvmordstallene i landet.

Lavrans Lockertsen i Tromsø ungdomsråd

Lavrans Lockertsen sier kursene har vært ønsket.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Ungdomsrådet positiv

Det er med grunn lærere skal kurses. Til tross for at 8 av 10 ungdommer i Tromsø gjennom den store Ungdata-undersøkelsen svarer at de er tilfredse med livet, svarer altså en økende andel unge at de sliter psykisk.

Tromsø Ungdomsråd mener derfor tiltaket i Folkehelseprosjektet i kommunen er veldig viktig.

– I kommunen vår er det mange som har utfordringer med psykisk helse. Det er derfor veldig viktig at unge har noen trygge voksne man kan gå til, noe man vil få gjennom denne ordninga, sier leder av ungdomsrådet, Lavrans Lockertsen.

Om lag 600 personer tar sitt eget liv hvert år i Norge. To av tre er menn, og flertallet er over 40 år. Likevel er det en bekymringsfull utvikling hvor litt flere unge enn før rapporterer om psykisk uhelse og selvmordstanker.

– For ungdomsrådet er dette en kjent tematikk, hvor flere enn før snakker åpent om psykisk helse. Det har vært ønsket tiltak, og vi er derfor glade for kursene som nå skal gjennomføres.

Les også Menn forfaller mest når de blir pensjonister: – Det gir en dyster statistikk

Einar Kildal henter mat som han leverer i Alta

Forebyggende kurs for innbyggerne

Prosjektgruppa jobber også opp mot innbyggerne i Tromsø. Denne uka gjennomfører de et gratis kurs for alle.

Det første kurset de gjennomførte var rettet mot foreldre, frivillige som jobber med unge, samt trenere i idrettslag. Nå løfter de blikket mot den øvrige befolkningen, altså alle interesserte over 18 år.

– Om du er forelder eller foresatt eller frivillig eller bestemor. Det spiller ingen rolle. Dette er kunnskap som absolutt alle har bruk for, sier Arja Mubanga-Bjørn.

Hun mener at om man tør å spørre de spørsmålene som er ubehagelige for en selv, kan det i noen tilfeller redde liv.

– Det er en veldig vanlig myte å tro at hvis man spør om selvmord, så setter man noen på idéen om å ta selvmord. Det er helt feil. Det er helt umulig å sette en slik idé inn i hodet på folk. Hvis man spør og man får et ja, er det fordi de tankene allerede har vært der.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark