Skal ha utnyttet sårbare personer: «Hvis du sender meg puppebilder, skal jeg sende deg skolepenger»

En mann i slutten av 40-årene fra Troms er tiltalt for å ha utnyttet sårbare kvinner og menn til å begå seksuelle overgrep mot egne eller andres barn.

politiet rykker inn

HENTET UT: Filippinsk TV filmet aksjonen mot en av personene den tiltalte mannen skal ha bestilt overgrep fra. Under aksjonen ble ei fem år gammel jente hentet ut av leiligheten.

Foto: Skjermdump

Over flere år har mannen betalt mennesker på Filippinene til å utføre seksuelle overgrep mot barn på direkten. Underveis gjorde han skjermopptak.

Totalt ble det beslaglagt cirka seks timer med opptak av overgrep han instruerte andre til å utføre.

Mannen er også tiltalt for å ha lagt til rette for prostitusjon og for å ha forsøkt å skaffe seg fremstillinger som seksualiserer barn. Han var i kontakt med flere barn og ungdommer, og ville ha dem til å utføre seksuelle handlinger.

I ett tilfelle ba han ei 17 år gammel jente om å sende nakenbilder av seg selv.

– «If u send me naked boob picture i send school money for u», lokket han, og lovte enda mer penger om hun sendte hele nakenbilder.

Den gangen lyktes han ikke fordi jenta ikke ville sende slike bilder.

I tiltalen som nå foreligger er det til sammen 14 ulike deler av Straffeloven som er brutt, og langt flere konkrete lovbrudd skal være begått.

Olav Eriksen forsvarer mannen i slutten av 40-årene.

Olav Eriksen

Advokat Olav Eriksen forsvarer mannen fra Troms.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Tiltalen er nylig kommet. Den er veldig omfattende, så vi skal nå gå gjennom den. Vi ønsker ikke å kommentere saka før den behandles i retten, sier han til NRK.

Overførte penger

Det mest alvorlige punktet i tiltalen er tatt ut etter Riksadvokatens ordre. Over flere dager skal den tiltalte Troms-mannen ha instruert en annen mann til å voldta en jente på under ti år. Norske myndigheter vet ikke hvem jenta er.

Via internett kom han i kontakt med personene som han fikk til å gjennomføre overgrep mot barn. Han overførte penger som vederlag for handlingene.

Dette bidro til at personer i en sårbar situasjon ble utnyttet og forledet til å rekruttere både egne og andres barn til seksuelle formål, mener påtalemyndigheten.

Den viser til at både de voksne og barna var i en sårbar situasjon fordi de levde under vanskelige økonomiske og sosiale forhold.

Det yngste barnet han skal ha bestilt overgrep mot, var i sjuårsalderen.

– Vokste i omfang

Politiet forteller om en svært omfattende etterforskning.

– Tiltalen viser at dette er en stor sak. Etter hvert som vi gikk gjennom beslagene, vokste omfanget av saken, sier politiadvokat i Troms politidistrikt Linn Rognli Hansen til NRK.

I mai må Troms-mannen møte i tingretten.

Tiltalen omtaler et tjuetalls forskjellige fornærmede barn, både gutter og jenter, alle under 16 år.

Linn Rognli Hansen beskriver politiets arbeid som svært omfattende.

– Vi har gjort et stort arbeid for å sy sammen denne tiltalen, sier hun.

politiadvokat

MYE CHAT: Politiadvokat Linn Rognli Hansen forteller at de har gått gjennom uvanlig mange chatlogger i etterforskningen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Hjulpet fem barn

Ifølge politiet har den siktede overført flere hundre tusen kroner til de filippinske aktørene for få dem til å begå overgrepene, på instruks fra ham. Disse overgrepene ble så direktesendt til mannen via nettet.

Den tiltalte mannen ble pågrepet i fjor sommer. Da ble det blant annet kjent at samarbeidet mellom politiet i Troms og politiet på Filippinene førte til at ei fem år gammel jente ble hentet ut av leiligheta der hun ble utsatt for overgrep.

Linn Rognli Hansen forteller at etterforskningen har identifisert flere barn.

– Da vi aksjonerte mot personene som sto bak noen av overgrepene, identifiserte vi fire andre barn. Vi har ikke fått bekreftet hvilken skjebne de har fått, men jeg vil anta at også de er tatt hånd om, sier Hansen.

Flere av barna som omtales i tiltalen er fortsatt ukjente for politiet.

Mannen er også tiltalt for å ha samlet inn og del overgrepsmateriale.

Den 19. februar 2018 var han i besittelse av 101 skriftlige skildringer, minst 21 283 unike bilder og 1 746 unike videoer som viste seksuelle overgrep og/eller seksualiserte fremstillinger av barn. Videoene hadde en samlet spilletid på over 291 timer.

Mannen risikerer 21 år i fengsel for forholdene han er tiltalt for.