Hopp til innhold

Mads Gilbert tilbake i Gaza: – Hjerteskjærende

Tromsø-legen Mads Gilbert har dratt tilbake på Shifa-sykehuset i Gaza. – Vi er vitne til hvordan en brutal militærmakt bomber 1,7 millioner mennesker som er innesperret, sier Gilbert.

Mads Gilbert

Mads Gilbert har i mange år vært en aktiv støttespiller for palestinerne både politisk og medisinsk. Gilbert er stadig vekk i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset, og jobbe med prosjekter i området. Den norske legen Erik Fosse er også i Gaza nå.

Foto: Privat

– Det er hjerteskjærende å se de likbleke og utmattede foreldrene som kommer hit med sårede barn i armene, forteller den norske legen Mads Gilbert på Shifa-sykehuset i Gaza by.

Barn hviler på FN-skolen i Gaza by

Mange palestinske barn har søkt tilflukt på en FN-skole i Gaza by etter at Israel i helgen ga innbyggerne beskjed om å evakuere for å unnslippe angrep.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– I går var det mange skadde som hadde overlevde angrepet fra dagen før. Vi fikk inn 18 drepte og tre ganger så mange sårede, forteller Mads Gilbert på telefon fra sykehusets intensivavdeling mandag.

Natt til mandag skrev Gilbert en SMS til NRK.

– Konstant bombing nå. Spent, men fattet stemning her nå. Natta blir nok jævlig.

Mandag forteller Gilbert om en tung natt, med mye eksplosjoner og lite søvn.

– Jeg kjenner at jeg er veldig sliten, og kan bare begynne å forestille meg hvordan det må være å være en barnefamilie å sitte redd å vente på at noe skal skje. Det er ikke noe hyggelig å være her.

– Kommer til å bryte sammen

Gilbert skrev nylig en rapport for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) om situasjonen for helsevesenet på Gazastripen.

– I rapporten konkluderte jeg med at det kommer til å bryte sammen her, hvis det ikke skaffes utstyr til Shifa-sykehuset. Det er mangel på alt. Medisiner, engangsutstyr, reservedeler og aggregatet er gammelt og slitt.

Rapporten er detaljert i sine beskrivelser av palestinere og et palestinsk samfunn i en desperat situasjon.

Nå har Gilbert returnert til Gazastripen, helt på eget initiativ. Det kan ofte bli problematisk å komme seg gjennom grenseovergangene, hvis man annonserer sin ankomst på forhånd.

– Gaza er uten strøm store deler av døgnet, ettersom Israel kontrollerer strømtilførselen hit. Nå er det ikke strøm i det hele tatt, og vanskelige arbeidsforhold. Helsevesenet her har store problemer, sier Gilbert til NRK.

Etter tre israelske tenåringer ble funnet drept, har konflikten mellom Israel og Palestina igjen blusset opp.

(Saken fortsetter under bildet)

Barn ser på utbombet moské i Gaza

En gruppe barn i Gaza ser på den utbombede moskeen i nabolaget sitt.

Foto: THOMAS COEX / Afp

– Brutal militærmakt

Antallet drepte palestinere er 168 personer ifølge palestinske helsemyndigheter. Over 1100 personer ble såret den siste uken, og nærmere 1000 hjem er ødelagt.

Ingen israelere er drept. En israelsk 17-åring ble alvorlig skadet etter et rakettangrep fra Hamas i byen Ashkelon søndag, ifølge helsepersonell.

– Det vi er vitne til her, er hvordan en brutal militærmakt bomber 1,7 millioner mennesker som er innesperret, sier Gilbert.

Gilbert har i mange år vært en aktiv støttespiller for palestinerne både politisk og medisinsk.

Mer brutalt enn sist

Også under Israels forrige militæroffensiv mot Gazastripen var Gilbert å finne ved det palestinske sykehuset, sammen med sin norske kollega Erik Fosse.

Nå er de to legene nok en gang på plass for å bistå palestinsk helsepersonell, mens lyden av bomber og rakettnedslag får vindusrutene på sykehuset til å klirre.

– Sammenlignet med sist vi var her er sykehuset nå enda mer slitt. I går var det en familie på 18 stykker som ble drept og hele huset ble lagt i ruiner. Den kollektive straffementaliteten er enda mer brutal nå enn ved forrige angrep.

Blant de drepte er det 36 barn og 24 kvinner, forteller Tromsø-legen.

Den norske legen Erik Fosse er også tilbake på Gazastripen. Han sier at situasjonen blir verre for hver gang han besøker byen. – Jeg er ikke bare lei meg, men også veldig sint.

(Saken fortsetter under bildet)

Erik Fosse og Mads Gilbert

I 2009 var Mads Gilbert og Erik Fosse også i Gaza. Nå er de tilbake på sykehuset.

Foto: Nasser Nasser / AP

– Israel hevder at de driver presisjonsbombing, men dette viser at de i virkeligheten er ute etter å ramme sivilbefolkningen, sier Gilbert.

Jobber uten lønn

Mads Gilbert kan ikke få fullrost de palestinske legene og helsearbeiderne ved Shifa-sykehuset nok.

– Det er de som gjør jobben og som står på dag og natt. De har ikke fått normal lønn på elleve måneder, de siste tre månedene har de ikke fått lønn i det hele tatt. Likevel kommer de på jobb og står på døgnet rundt, forteller han.

Fjorårets militærkupp i Egypt, der landets folkevalgte president Mohamed Mursi ble styrtet, fikk også alvorlige følger for Gaza.

I Mursi hadde Hamas en viktig støttespiller, mens Egypts nye sterke mann, eksgeneralen Abdel Fattah al-Sisi, har stengt grensen og brutt alle bånd til den palestinske enklaven.

Dette, kombinert med Israels mangeårige blokade, har ført til prekære mangler.

Bombeangrep på Gazastripen

Bombeangrep sett på den nordlige delen av Gazastripen søndag.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Nyheter fra Troms og Finnmark