– 80 prosent av de drepte er sivile

Ny FN-rapport stiller spørsmål ved respekten for humanitære lover på Gaza.

80 prosent av de drepte i Gaza er sivile, ifølge FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA).

I en statusrapport skriver enheten at 168 palestinere er drept siden denne runden med rakettangrep startet tirsdag forrige uke.

Barn hviler på FN-skolen i Gaza by

Mange palestinske barn har søkt tilflukt på en FN-skole i Gaza by etter at Israel i helgen ga innbyggerne beskjed om å evakuere for å unnslippe angrep.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

36 av de drepte er barn.

Over 1100 personer ble såret den siste uken, og nærmere 1000 hjem er ødelagt, heter det i rapporten.

Ifølge OCHA trengs det også rundt 60 millioner dollar for å dekke det akutte behovet for medisinske forsyninger og utstyr på Gazastripen.

Gilbert: – Hjerteskjærende å se de sårede barna

Den norske legen Mads Gilbert er på Shifa-sykehuset i Gaza by for å bistå palestinsk helsepersonell. Han beskriver det som hjerteskjærende å se de likbleke og utmattede foreldrene som kommer til sykehuset med sårede barn i armene.

– Bare i kveld har vi fått inn rundt ti sårede unger her, de fleste av dem med splintskader, sier han til NTB på telefon fra sykehusets intensivavdeling natt til mandag.

Fjorårets militærkupp i Egypt, der landets folkevalgte president Mohamed Mursi ble styrtet, fikk også alvorlige følger for Gaza. I Mursi hadde Hamas en viktig støttespiller, mens Egypts nye sterke mann, eksgeneralen Abdel Fattah al-Sisi, har stengt grensen og brutt alle bånd til den palestinske enklaven.

Dette, kombinert med Israels mangeårige blokade, har ført til prekære mangler.

– Det er en utrolig vanskelig situasjon, også her ved Shifa-sykehuset. Det er akutt mangel på alt fra medikamenter til medisinsk utstyr, fra intravenøs væske til nål og tråd til å sy de sårede med, forteller Gilbert.

Skjøt raketter mot Sør-Libanon

Natt til mandag skjøt Israel med tungt artilleri mot Sør-Libanon, etter at det ifølge libanesiske sikkerhetskilder og medier ble skutt to raketter fra Sør-Libanon mot Israel rett etter midnatt lokal tid.

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, og det er uklart om rakettene passerte grensa.

En talskvinne for israelsk politi opplyser at det ikke er meldt om skader etter noe rakettangrep fra Libanon, som skal være det tredje siden fredag.

Røyk stiger opp etter et angrep på Gaza

En stor røyksky stiger opp etter et israelsk angrep på Gaza by søndag.

Foto: JACK GUEZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.