Hopp til innhold

Gilbert i Gaza: – Stemningen er veldig spent

Natt til tirsdag kom det 30–40 bombeangrep på Gaza, men heldigvis ble ingen drept eller skadet. Tromsø-legen Mads Gilbert velger å bli ved Shifa-sykehuset inntil situasjonen er avklart.

Palestina

En palestiner inspiserer huset som ble bombet av israelere natt til tirsdag. Mannen som bodde i huset mistenkes å være en av dem som sto bak bortføringen og drapet på tre israelske ungdommer.

Foto: Nasser Shiyoukhi / Ap

Mads Gilbert

Mads Gilbert er stadig vekk i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset, og for å jobbe med prosjekter i området.

Foto: Privat

Det er drapet på tre israelske ungdommer som har utløst de skarpe reaksjonene de siste dagene.

Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19) ble meldt savnet 12. juni. Mandag kveld ble de funnet døde.

Israelske myndigheter mente tidlig at Hamas sto bak bortføringen av de tre guttene, og statsminister Benjamin Netanyahu er tydelig på at Israel skulle hevne de tre drepte guttene.

Natt til tirsdag sprengte det israelske forsvaret husene til to Hamas-medlemmer de mener står bak drapene. Palestinere svarte tirsdag med flere rakettangrep på Israel.

Nok en skrekknatt

– Ja, vi hører rakettene som blir avfyrt i Gaza, og skjønner at det er ment som selvforsvar mot angrepene fra Israel, sier Mads Gilbert til NRK tirsdag formiddag.

Han har opplevd nok ei skrekknatt med voldsomme angrep på byen hvor han har oppholdt seg mange ganger og i lange perioder gjennom flere tiår.

Gilbert er i Gaza for å arbeide med flere medisinske prosjekter, men havnet mitt i dramatikken da to menn ble sprengt av israelske bomber i forrige uke.

Planen var å reise hjem til Norge og Tromsø i dag, men nå velger legen å forlenge oppholdet.

Se Sidsel Wolds reportasje fra Israel:

Reaksjoner i Israel

Mangler det meste

– Shifa-sykehuset mangler det meste; penger, medisiner, engangsutstyr, ja, til og med diesel til strømaggregatet, sier Gilbert.

– Vi ville neppe ha klart å mestre situasjonen om mange skadde skulle komme inn på kort tid, sier anestesilegen.

– Forholdene ellers i byen er også så vanskelig at det er frykt for folkehelsen, blant annet som følge av all kloakken som nå renner urenset ut i Middelhavet, sier Gilbert.

Fattet, men spent situasjon

Gilbert har en særlig omtanke for sykehusets proteseverksted som også er i dyp krise.

Det drives for innsamlede midler fra bl.a. Norge. Generelt er situasjonen for palestinerne veldig vanskelig. Med de siste dagers krigshandlinger er den ytterligere skjerpet.

– Jeg opplever stemningen som fattet, men veldig spent, sier Mads Gilbert.

Til NRK sier Nils Butenschøn, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, at verden kan vente seg nye kraftige aksjoner de nærmeste dagene.

– At vi kan vente militære handlinger som følge av dette er ganske sikkert. Jeg tror det er veldig sannsynlig at det blir nye arrestasjonsbølger og militære aksjoner inn i de okkuperte områdene, mener han.

Sidsel Wold om situasjonen i Israel

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.