Nordmenn evakuert fra Gazastripen

Hundrevis av palestinere med dobbelt statsborgerskap har evakuert Gazastripen søndag formiddag. Blant dem var flere nordmenn bekrefter UD.

Palestinere ved grenseovergangen Erez

Over tusen palestinere med dobbelt statsborgerskap fikk hjelp av sine respektive ambassader ved grenseovergangen Erez søndag. Også nordmenn var blant disse.

Foto: JACK GUEZ / Afp

– Våre diplomater har hatt løpende kontakt med nordmenn som har bedt om å få hjelp til å forlate Gazastripen, forteller pressetalsperson, Kristin Enstad i det norske utenriksdepartementet (UD) til NRK.

Hun har ikke noe nøyaktig antall på nordmennene som befinner seg i området. Ifølge Enstad har UD arbeidet med evakuering over flere dager. De hjalp blant annet ut en gruppe nordmenn fra Gaza også på fredag.

– Vi har et tett samarbeid med FN, lokale myndigheter og andre land for å få til en koordinert transport ut av Gaza i dag, sier Enstad, som bekrefter at en gruppe nordmenn passerte grensa ut av landet tidlig søndag ettermiddag.

HØR: NRKs reporter Sidsel Wold fra grensa i Erez, der flere nordmenn blant annet evakueres.

Hun sier UD fraråder alle reiser til eller opphold i Gaza. Et råd de har opprettholdt siden 2013.

– Vi oppfordrer folk til å følge godt med, og ellers være forsiktige, sier Enstad.

Laster Twitter-innhold

Søker tilflukt på FN-skoler

Ifølge det israelske forsvaret slapp de flygeblader over Gazastripen både lørdag og søndag der de oppfordret innbyggere i enkelte områder nord på Gazastripen til å forlate hjemmene sine for å komme seg i sikkerhet.

Israelerne ga dem frist frem til klokken 11 søndag, norsk tid, med å evakuere.

Området det skal være snakk om er Beit Lahiya, nord på Gazastripen.

Flere palestinere har søkt tilflukt i FN-drevede skoler i Gaza by i mangel på andre trygge steder å oppholde seg.

Ifølge talsmannen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinere UNWRA har de til nå har tatt imot rundt 4000 sivile palestinere som har søkt tilflukt i FNs skoler og andre anlegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Palestinere søker tilflukt i en FN-skole

Palestinske barn som har flyktet fra hjemmene sine, og har søkt itlflukt i en FN-drevet skole i Gaza by.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Vurderer bakkeinvasjon

Tidlig søndag sendte Israel inn en bakkestyrke inn på Gazastripen en kort periode. Det er første gang siden konflikten blusset opp for seks dager siden. Spesialstyrkene gikk til aksjon mot et sted som har vært brukt til å skyte raketter mot Israel, ifølge det israelske militæret.

Det oppsto en skuddveksling som førte til at fire israelske soldater ble lettere såret. Ifølge palestinske kilder ble tre væpnede Hamas-medlemmer drept i sammenstøtet.

Skuddvekslingen fant sted i nærheten av Gaza by, ifølge den israelske hærens radio.

Israels regjering vurderer en bakkeinvasjon på Gazastripen, men det er så langt ikke noe som tyder på at spesialstyrkenes raid er starten på en større operasjon, skriver NTB.

Har bombet 1320 mål i Gaza

Ifølge det israelske forsvaret, IDF, har Israel bombet 1320 mål i Gaza siden tirsdag. Mer enn 800 raketter er blitt sendt fra palestinsk side i samme tidsrom. Mange av dem er blitt skutt ned av det israelske våpenskjoldet Iron Dome.

Også de palestinske væpnede gruppenes rakettangrep mot Israel fortsetter, og tidlig søndag morgen ble luftvernsirene utløst en rekke steder fra Sør-Israel til Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv.

Ingen israelere er imidlertid drept som følge av rakettangrepene denne uken. På palestinsk side skal over 160 mennesker, mange av dem sivile, ha blitt drept siden tirsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Palestinere på flukt

Mange palestinere har i løpet av helga forsøkt å flykte fra bombeangrepene.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Familiemedlemmer drept

Israel fortsetter å bombe mål på Gazastripen med fly, droner og artilleri, og lørdag ble den blodigste dagen så langt i konflikten som begynte denne uken. Rundt 60 mennesker ble drept, ifølge nyhetsbyrået AFP.

21 personer ble drept i et angrep rettet mot hjemmet til politisjefen på Gazastripen, Tayseer al-Batsh, ifølge palestinske helsemyndigheter. Alle de drepte skal være medlemmer av familien til al-Batsh, som selv ble livstruende skadd.

Minst 45 mennesker ble såret i angrepet, og det fryktes at det fortsatt befinner seg skadde under bygninger som kollapset under angrepet i Gaza by.

Tidligere på dagen ble to funksjonshemmede kvinner drept i et angrep som rammet et pleiehjem drevet av en veldedig organisasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.