Hopp til innhold

Må bygge ut for millioner - kan bli nedlagt

Både politidistriktene og 110-sentralene må kjøpe nødnett-utstyr selv om antallet sentraler skal reduseres.

Operasjonssentralen, Vestfinnmark politidistrikt

Fem millioner kroner skal investeres i å gjøre operasjonssentralen til Vestfinnmark politidistrikt klar for den nye nødnettet.

Foto: Rino Engdal / Vestfinnmark politidistrikt

Omorganiseringene av både politiet og 110-sentralene kan føre til at investeringer i det nye nødnettet blir bortkastet.

Rundt om i landet investeres det nå i nytt teknisk utstyr til sentraler som står i fare for å bli nedlagt.

Må bruke fem millioner på teknologi

– Det er i all hovedsak datautsyr og backupløsninger for strømforsyning. Det er også snakk om et sentralbord for 112-sentralen som kan bruke nødnettet, sier administrasjonssjef i Vestfinnmark politidistrikt, Jan Rudi Pedersen.

Dermed er politistriktet pålagt å bruke om lag fem millioner kroner, nesten fem prosent av driftsbudsjettet. Det vil få konsekvenser på andre områder.

– Siden dette utgjør en såpass stor del av vårt budsjett så vil det måtte gå på bekostning av noe. Det kan være bemanning eller andre investeringer.

Administrasjonssjef i Vestfinnmark politidistrikt, Jan Rudi Pedersen

Administrasjonssjef i Vestfinnmark politidistrikt, Jan Rudi Pedersen, vil heller bruke pengene på andre ting.

Foto: Allan Klo / NRK

Vestfinnmark politidistrikt har bedt om utsettelse, noe de ikke har fått gehør for.

– Vi har prøvd å få utsatt dette til etter stortingsvedtaket om fremtidig organisering av politietaten. For vår del blir det snakk om et utsettelse på et par måneder.

Kravet er at operasjonssentralen må være klar i 2014. I 2015 skal nødnettet være operativt i hele landet. Nord-Norge er siste region som får nødnett.

Storstilt omorganisering

Politidirektøren vil at landets 27 politidistrikter skal bli til 6 politiregioner. Direkoratet for samfunnsikkerhet og beredskap vil at landets 19 brannmeldingsentraler, 110-sentraler, skal bli til 12.

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap sier de har et lite håp om å unngå unødvendige investeringer.

– Vi jobber med denne prosessen og hadde håpet av vi skulle være i forkant av utrullingen av nødnettet. Nå rekker vi ikke det i det meste av landet, det er fortsatt mulig å rekke det i Nord-Norge. Dette handler om å ikke instalere kostbart utstyr i sentraler som kanskje ikke være i bruk over tid.

Holder seg foreløpig til planen

Det er direktoratet for Nødkommunikasjon som er ansvarlig for utbyggingen av det nye nødnettet. Etter planen skal det nye nødnettet være operativt i hele landet fra 2015.

Leder for utbygging og prosjekt i Direktoratet for nødkommunikasjon Dagfinn Sjøvik sier eventuelle endringer i den planen må avgjøres politisk.

– Det er nok et spørsmål som bør stilles til besluttende myndigheter. Vi forholder oss til den planen som er lagt for nødnettet, både omfang og tidsplan.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark