Hopp til innhold

Leger mener regjeringen ikke tar fastlegekrisen på alvor

Manglende rekruttering rammer flere og flere kommuner. Krisen vil fortsette fordi regjeringen neglisjerer faresignalene, mener Allmennlegeforeningen.

Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen

Tom Ole Øren er tidligere fastlege ved Nøtterøy legesenter. Nå leder han Allmennlegeforeningen og er svært kritisk til regjeringen.

Foto: PRIVAT

Å oppnå nok fastleger i distriktene har alltid vært en utfordring, men nå sliter flere og flere byer med rekrutteringen. Og verre vil det bli, skal vi tro leder Tom Ole Øren i Allmennlegeforeningen.

– Dette er veldig bekymringsfullt og viser det vi har sagt i lengre tid. Vi har en rekrutteringskrise i enkelte kommuner allerede. Det vil komme til flere kommuner etter hvert, sier han.

Flere ganger det siste året har allmennlegene i Norge varslet om den pågående krisen, men de føler seg ikke hørt av regjeringen.

– Jeg opplever dessverre at ansvarlige politiske myndigheter fortsatt neglisjerer farene som vi nå opplever i rekrutteringssituasjonen vår, sier Øren, som mener opposisjonen på Stortinget i større grad tar krisen alvorlig.

Har ikke tid til pasienter

De største utfordringene er stadig flere administrative oppgaver som spiser opp tiden med pasientene, utfordrende finansiering av fastlegeordningen og at færre og færre ønsker å jobbe som fastlege.

Hammerfest sliter med å fylle fem fastlegestillinger. Den erfarne fastlegen og tillitsvalgte Peter Prydz må se på at flere og flere kolleger velge andre jobber. Men han skjønner godt hvorfor.

Peter Prydz, fastlege i Hammerfest

Peter Prydz er fastlege og varatillitsvalgt for allmennlegene i Hammerfest. Han er bekymret for situasjonen han og kollegene er i.

Foto: Allan Klo/NRK / NRK

– Vi har tatt til oss og krummet ryggen, men etter hvert er det blitt så dramatisk mye å gjøre at de fleste av oss har problemer, sier han.

Det er blitt mindre tid til pasienter de siste årene for han og kollegene.

– Vi har nå like mye arbeid på kontoret uten pasienter, som vi har med pasienter. Det blir fort ti timers jobb hver dag, sier Prydz.

– Vi tar utfordringene på alvor

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet avviser kritikken fra Allmennlegeforeningen.

– Vi tar utfordringene på alvor, sier hun, og mener de gjør flere grep for å styrke fastlegeordningen:

  • Gjennomfører evaluering av fastlegeordningen
  • Bedt Helsedirektoratet om å kartlegge hvilke oppgaver fastleger bruker tid på
  • Fremtidig etablering av tilskuddsordning til kommuner for rekruttering av fastleger
  • Re-etablering av trepartssamarbeidet mellom KS, legeforeningen og staten

Bjerke er likevel klar på at situasjonen i Hammerfest høres krevende ut.

– Vi har hørt om lignende utfordringer i andre kommuner, men heldigvis er det også mange andre kommuner hvor de har klart å rekruttere leger ved å ta nye grep. For eksempel har noen steder valgt å ansatte leger i faste stillinger og noen steder samarbeider med andre kommuner for å lage større fagmiljøer, sier hun.