Hopp til innhold

Lakseslakteri truffet av jordskred: – En tragedie

Et jordskred har gjort store skader på et lakseslakteri i Salangen i Troms. Oppdrettsselskapet er allerede rammet av laksedød etter algeoppblomstringen i Nord-Norge.

Jordras i Salangen

Et ambulansehelikopter har vært i lufta over rasområdet i Rotvika i Salangen.

Foto: Universitetssykehuset Nord-Norge

– Vi hadde ikke trengt dette nå. På toppen av den algesituasjonen vi står i nå, vil vi nok slite med å slakte laks fremover, sier daglig leder i oppdrettsselskapet Salaks, Odd Bekkeli.

Det var tidlig lørdag morgen fikk han melding om jordraset som hadde truffet lakseslakteriet. Det var ingen personer i bygningen da raset traff.

– Jeg er overlykkelig over at vi ikke hadde folk på jobb når det skjedde, men bygningsskadene får konsekvenser for oss, sier Bekkeli.

Jordras i Salangen

Jordraset startet et par hundre meter opp i fjellsiden, og har gjort store skader på lakseslakteriet til Salaks.

Foto: Salangen-Nyheter.com

Geologer vurderer dronebilder

Jordraset gikk i Rotvika, om lag fem kilometer vest for Sjøvegan. Jordmassene løsnet mellom 100 og 200 meter ovenfor anlegget.

Både nødetater, NVE og Norske Redningshunder er på stedet. Et ambulansehelikopter og en drone har fløyet over området og tatt bilder av raset. Disse bildene vurderes nå av geologer i NVE.

– Jeg har mest lyst til å begynne å rydde opp, men vi må vente på vurderingen fra geolog før vi kan gå inn i området, sier Bekkeli.

Salaks Salangen

Både nødetater, NVE og Norske Redningshunder er på stedet.

Foto: Nils Mehren / NRK

Flere permitteringer

Oppdrettsnæringen i Nord-Norge har de siste ukene blitt rammet av massiv fiskedød på grunn av algeoppblomstring langs kysten, og mange ansatte er allerede permitterte.

Nå frykter lederne ved oppdrettsselskapet at ansatte må permitteres i enda lengre tid enn først planlagt.

– Vi må mest sannsynlig permittere folk enda lengre enn det vi i utgangspunktet hadde tenkt, sier driftsleder, Kurt Bendiktsen.

Kurt Bendiktsen

– Mine tanker går til de som må permitteres, sier driftsleder ved Salaks, Kurt Bendiktsen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Salaks er en betydelig arbeidsplass i Salangen kommune, og det er rundt 25 ansatte som nå rammes av jordskredet.

– Dette er en tragedie. Mine tanker går til de ansatte som nå vil tape inntekter og vil slite med å få det til å gå rundt i hverdagen fordi de permitteres, Bendiktsen.

NRK anbefaler