Hopp til innhold

Laget dokumentar om fiskeretten

Brennpunkt viste onsdag kveld «Kasta på land», en dokumentar om sjøsamer og fjordfiskere.

Se dokumentaren ”Kasta på land”, et program om sjøsamer og fjordfiskere som over flere år har mistet retten til å fiske i egne farvann.

Det er en stor urett begått mot et folk, innrømmer både myndighetene og jurister. Forsøk på å rette opp uretten lå i Kystfiskeutvalgets utredning, et arbeid som fiskeriministeren la død sist fredag.

Filmen forteller hvordan sjøsamer og fjordfiskere har opplevd situasjonen i fiskeriene de siste 25-30 år og hvordan dette har ført til at de ble kasta på land.

«Kasta på land» viser hvordan fortiden preger nåtiden, og hvor vanskelig det er for unge fiskere å etablere seg i Finnmark.

– Fratatt en arv

Jon Andersen fra Smørfjord er en ung sjøsame som vil bli sjarkfisker, og leve av det fjorden kan gi. I «Kasta på land» følger hans kamp for å få rettigheter til å fiske, en rett som hans forfedre hadde før fartøykvoteinnføringa kom i 1990.

– De skal ikke få kasta meg på land, sier Jon i filmen, og mener det er en arv han har blitt fratatt.

Det skal vise seg at fiskerett i fjordene ikke er en enkel sak innenfor dagens fiskeripolitiske system, der lønnsomhet og omsettelige kvoter er betingelsene for fisket.

Tente håpet

Et håp ble tent da Kystfiskeutvalget i fjor kom med sin utredning om «retten til fisket i havet utenfor Finnmark».

Der foreslås en lov om at folk som er bosatt ved fjordene og langs kysten i Finnmark har rett til fiske i havet utenfor Finnmark på grunnlag av historisk bruk og folkerettens regler om urfolk og minoriteter.

– Her har myndighetene en siste sjanse til å rette opp den urett som er begått mot sjøsamene, sier Carsten Smith, leder for Kystfiskeutvalget.

Motstridende krefter

Konflikten rundt retten til fiske i havet utenfor Finnmark belyses i filmen, der Norges Fiskarlag står steilt mot en rettighetsdebatt på havet. Hvis noen skal få fiskerett må den tas fra noen.

– Det vil ødelegge for de som har satset på fisket i dag, sier Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag.

Rettighetsdebatt om havets ressurser

Både samepolitikk og fiskeripolitikk taes opp, og det settes et nytt fokus på rettighetsdebatten i Finnmark og Norge. Alle kjenner debatten om retten til land og vann, der land allerede er bestemt, men der retten til vann står ubesvart.

Selv om avtroppende fiskeriminister Helga Pedersen skrinla kystfiskeutvalgets arbeid sist fredag, er filmen en dokumentasjon på en rettighetsdebatt som ikke forsvinner.

Om Finnmark av finnmarkinger

Det er finnmarkinger og sjøsamer selv som står bak denne dokumentaren.

Harry Johansen, fotograf og produsent, og Torill Olsen, journalist og researcher i NRK Troms og Finnmark.

– Det er spennende og utfordrende å jobbe med folk og tema som vi selv er en del av og nærmest vokst opp med, sier Olsen.

Torill Olsen og Harry Johansen.

Torill Olsen og Harry Johansen står bak filmen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det skaper følelser og innlevelse i filmen, mener hun.