Lager film om Wirkolas kvenske røtter

Hopplegenden Bjørn Wirkola skal utforske sine forfedres spesielle historie i dokumentarfilmen «Å hoppe før Wirkola»

Bjørn Wirkola

Bjørn Wirkola skal trekke tråden fra sine kvenske og finske røtter i Alta, til suksessen han opplevde som skihopper og fotballspiller.

Foto: Aktuell / Scanpix

Bjørn Wirkola fra Alta hadde sin storhetstid som skihopper mot slutten av 1960-tallet, og var i flere år verdens suverent beste skihopper.

Det har gitt opphavet til uttrykket «Å hoppe etter Wirkola», og nå skal Wirkola selv ta rede på hvem som har hoppet før ham. I dokumentarfilmen, som etter planen skal ferdigstilles i 2014, skal han sammen med historiker Arvid Petterson nøste opp i sine kvenske og finske røtter.

– Forteller en ukjent historie

– Filmen skal fortelle en lite kjent historie, om kvenene i Wirkolas hjemby Alta, heter det i en omtale fra Nord-Norsk filmsenter, som har gitt 300.000 kroner i produksjonstilskudd til filmen.

Ideen til filmen fikk regissør Arnstein Mikkelsen, da han ved en tilfeldighet oppdaget at noen av Wirkolas forfedre var blant de såkalte «Ishavsskipperne», som fanget sel på ishavet på 18 og 1900- tallet.

– Forfedrene opplevde mye dramatisk

– Dette var spesielle mennesker, som opplevde mye dramatisk og møtte store utfordringer. Wirkola lyktes godt i hoppsporten,og da må man ha en spesiell psyke. Kanskje ligger mye av grunnlaget for suksessen hans nettopp i arven etter de kvenske og finske forfedrene hans, sier Mikkelsen.


Filmen tar utgangspunkt i Wirkolas hoppkarriere, men hovedsaken er å fortelle historien om de som kom før ham. Wirkola skal være med på filming i Alta, Finland, og muligens også på ishavet, forteller Mikkelsen.

Visste lite om bakgrunnen sin

– Wirkola sjøl synes det er interessant å undersøke røttene på denne måten. Han reiste sørover i tenårene, og har ikke gått så dypt inn i den kvenske og finske bakgrunnen sin tidligere, sier Mikkelsen.

Filmen er en av ni filmer som har fått produksjonstilskudd fra Nord-Norsk filmsenter i årets siste tildelingsrunde.

– Vi er fortsatt i finansieringsprosessen, men har gjort noen opptak allerede. Filmen skal være ferdigstilt i løpet av 2014, sier Mikkelsen.

Nyheter fra Troms og Finnmark