Scheie om Wirkola-forbannelsen: – Det er helt utrolig

VAL DI FIEMME (NRK.no): Snakk om å hoppe etter Wirkola: Siden hopplegendens triumf for 47 år siden har ingen nordmenn tatt VM-gull i liten bakke.

Bjørn Wirkola

Bjørn Wirkola svever ned til VM-gull i Midtstubakken i 1966. Siden den gang har det ikke blitt et eneste VM-gull i normalbakke for den gamle hoppstorheten Norge.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Det er helt utrolig at det har gått så lang tid. Norge er jo selve hoppnasjonen, sier NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie.

Det er kanskje utrolig, men likevel sant. Bjørn Wirkola var forrige nordmann som vant VM-gull i normalbakke for Norge.

Det skjedde helt tilbake i Oslo-VM i 1966.

Arne Scheie

Arne Scheie tror ikke hopperne har greid å prioritere de små bakkene i en verden hvor alt handler om å bryte metersbarrierer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Norge er jo historisk sett det landet som alltid har latt stil gå foran lengde, slik man må i normalbakken. Det er derfor dette er litt paradoksalt, mener Scheie.

Tror ikke normalbakken prioriteres

Hoppkommentatoren lurer på om normalbakken har blitt prioritert høyt nok i en hoppverden hvor det meste handler om lengde.

– Når man har sett spektakulære hopp som nærmer seg 250 meter, blir det vel litt «gjesp» med de gode, gamle hoppene på rundt 90 meter. Det er forståelig, men jeg syns det er fint at man fortsatt holder litt på tradisjonene i VM, sier Scheie.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier til NRK.no at gulltørken ikke er tilfeldig. Han er ikke uenig i at det handler om prioriteringer, for Norge har satset på en hoppteknikk som er best egnet for de store bakkene.

– Det er en god grunn til at det har blitt sånn, i hvert fall fra slutten av 80-tallet frem til 2011. Den hoppteknikken og hoppfilosofien vi hadde da, var best egnet for hopp med større fart og større bakker, sier Bråthen.

Ny hverdag for Norge

Nå er den norske hoppteknikken endret. Alexander Stöckl, som tok over som trener i 2011, har innført elementer fra den østerrikske hoppteknikken, og plutselig henger Norge mye bedre med i de minste bakkene.

– Den norske hoppteknikken var mer fokusert på å fly, ikke så mye på fysisk trening. Jeg tror det er grunnen. Nå er det annerledes, sier Stöckl til NRK.no.

– Nå er det ikke lenger noen hopptekniske gode grunner for at vi ikke skal ta gull, supplerer Bråthen.

Stockl

Landslagstrener Alexander Stöckl har endret den norske hoppstilen. Nå skal sjansene være bedre enn tidligere i små bakker.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

De norske hopperne har stor selvtillit før de setter utfor normallbakken lørdag. Bråthen mener de har god grunn til det.

– Åpningen er definitivt der. Jeg tror den er større enn den har vært siden 1966, sier hoppsjefen etter å ha tenkt nøye gjennom alle verdensmesterskapene siden Wirkolas gull.

– Bedre nå enn da vi måtte stole på Wirkola

Scheie sier det på ingen måte er usannsynlig at Norge kan få det etterlengtet gullet i normalbakken i Val di Fiemme. Han peker på at Lars Bystøl vant OL-gull i denne øvelsen i 2006.

– Dersom noen hadde sagt på forhånd at Lars Bystøl ville vinne der, ville nok de fleste bare ristet på hodet. Det er ikke akkurat mindre sjanse for at noen av de norske vinner i VM nå, slår han fast.

– Selv om vi ikke har en klar ener i år, har vi likevel flere enn noensinne som kan gå helt til topps. Dersom én har en dårlig dag, er det fortsatt et par andre som kan gjøre det. Det er forsåvidt bedre enn da alle måtte stole på Wirkola, sier Scheie.

Siste nytt

 • Medier: Rösler til Düsseldorf

  Tyske Uwe Rösler (51) overtar Fortuna Düsseldorf etter Friedhelm Funkel, skriver flere tyske medier.

  Funkel fikk sparken onsdag etter svake resultater. Fortuna ligger helt sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass.

  Tidligere har Rösler trent blant andre Lillestrøm, Viking, Molde, Wigan, Leeds, og sist svenske Malmö.

  – 51-åringen vil ha treneransvaret i lørdagens hjemmekamp mot Eintracht Frankfurt, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Jo Inge Berget tilbake i Malmö FF
  Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
 • Thiem senket verdensener Nadal

  Dominic Thiem storspilte og stoppet Rafael Nadal i kvartfinalen i Australian Open i tennis. Østerrikerens slo Nadal i tiebreak tre ganger og vant kampen med settsifrene 7-6 (7-3), 7-6 (7-4), 4-6, 7-6 (8-6). Thiem, som er rangert som verdens 5. beste tennisspiller, møter tyskeren Alexander Zverev i semifinalen. I den andre semifinalen møtes Novak Djokovic og Roger Federer. Det blir den 50. kampen mellom dem.

  Dominic Thiem slo Rafael Nadal ut av Australian Open
  Foto: David Gray / AFP
 • Bryant-helikopter traff fjellvegg

  Helikopteret som styrtet og tok livet av ni mennesker, inkludert Kobe Bryant i helgen, falt 600 meter i minuttet. Helikopteret fløy 700 meter over bakken da de mistet kontakten, og skal ha vært intakt frem til det traff en fjellvegg, melder CNN.

  Kobe Bryant
  Foto: Martin Rickett / Pa Photos

Sendeplan

Kl. Program Kanal