Hopp til innhold

Scheie om Wirkola-forbannelsen: – Det er helt utrolig

VAL DI FIEMME (NRK.no): Snakk om å hoppe etter Wirkola: Siden hopplegendens triumf for 47 år siden har ingen nordmenn tatt VM-gull i liten bakke.

Bjørn Wirkola

Bjørn Wirkola svever ned til VM-gull i Midtstubakken i 1966. Siden den gang har det ikke blitt et eneste VM-gull i normalbakke for den gamle hoppstorheten Norge.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Det er helt utrolig at det har gått så lang tid. Norge er jo selve hoppnasjonen, sier NRKs mangeårige hoppkommentator Arne Scheie.

Det er kanskje utrolig, men likevel sant. Bjørn Wirkola var forrige nordmann som vant VM-gull i normalbakke for Norge.

Det skjedde helt tilbake i Oslo-VM i 1966.

Arne Scheie

Arne Scheie tror ikke hopperne har greid å prioritere de små bakkene i en verden hvor alt handler om å bryte metersbarrierer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Norge er jo historisk sett det landet som alltid har latt stil gå foran lengde, slik man må i normalbakken. Det er derfor dette er litt paradoksalt, mener Scheie.

Tror ikke normalbakken prioriteres

Hoppkommentatoren lurer på om normalbakken har blitt prioritert høyt nok i en hoppverden hvor det meste handler om lengde.

– Når man har sett spektakulære hopp som nærmer seg 250 meter, blir det vel litt «gjesp» med de gode, gamle hoppene på rundt 90 meter. Det er forståelig, men jeg syns det er fint at man fortsatt holder litt på tradisjonene i VM, sier Scheie.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier til NRK.no at gulltørken ikke er tilfeldig. Han er ikke uenig i at det handler om prioriteringer, for Norge har satset på en hoppteknikk som er best egnet for de store bakkene.

– Det er en god grunn til at det har blitt sånn, i hvert fall fra slutten av 80-tallet frem til 2011. Den hoppteknikken og hoppfilosofien vi hadde da, var best egnet for hopp med større fart og større bakker, sier Bråthen.

Ny hverdag for Norge

Nå er den norske hoppteknikken endret. Alexander Stöckl, som tok over som trener i 2011, har innført elementer fra den østerrikske hoppteknikken, og plutselig henger Norge mye bedre med i de minste bakkene.

– Den norske hoppteknikken var mer fokusert på å fly, ikke så mye på fysisk trening. Jeg tror det er grunnen. Nå er det annerledes, sier Stöckl til NRK.no.

– Nå er det ikke lenger noen hopptekniske gode grunner for at vi ikke skal ta gull, supplerer Bråthen.

Stockl

Landslagstrener Alexander Stöckl har endret den norske hoppstilen. Nå skal sjansene være bedre enn tidligere i små bakker.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

De norske hopperne har stor selvtillit før de setter utfor normallbakken lørdag. Bråthen mener de har god grunn til det.

– Åpningen er definitivt der. Jeg tror den er større enn den har vært siden 1966, sier hoppsjefen etter å ha tenkt nøye gjennom alle verdensmesterskapene siden Wirkolas gull.

– Bedre nå enn da vi måtte stole på Wirkola

Scheie sier det på ingen måte er usannsynlig at Norge kan få det etterlengtet gullet i normalbakken i Val di Fiemme. Han peker på at Lars Bystøl vant OL-gull i denne øvelsen i 2006.

– Dersom noen hadde sagt på forhånd at Lars Bystøl ville vinne der, ville nok de fleste bare ristet på hodet. Det er ikke akkurat mindre sjanse for at noen av de norske vinner i VM nå, slår han fast.

– Selv om vi ikke har en klar ener i år, har vi likevel flere enn noensinne som kan gå helt til topps. Dersom én har en dårlig dag, er det fortsatt et par andre som kan gjøre det. Det er forsåvidt bedre enn da alle måtte stole på Wirkola, sier Scheie.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal