Hopp til innhold

Kvinnene strømmer til lakseelvene med fluestanga: – Jeg er helt hekta

Fiskeinteressen blant kvinner har hatt en voldsom økning de siste årene. Fluefiskekurs fylles opp mye raskere enn før, og flertallet av de som deltar er nettopp kvinner.

– Damene er lei av å passe leirbålet. Nå skal de fiske sjøl.

Ordene tilhører en av landets meste erfarne instruktører ved elvebredden, Tommy Ingebrigtsen. Altaværingen har holdt fluefiskekurs i 15 år, og har de siste årene sett en trend.

– Da jeg startet med kurs og reiste rundt i Norge, var det et fåtall damer som deltok. Nå ligger andelen damer på 70–80 prosent i kurs der begge kjønn er med, sier han.

Fluefiskekurs i Repparfjordelva

Tommy Ingebrigtsen har vært instruktør i fluefiske i 15 år, og sier kvinneandelen på kursene har hatt en stor vekst de siste årene.

Foto: Allan Klo / NRK

Vil lære fluefiske

Denne dagen er han i Repparfjordelva, noen mil sør for Hammerfest. Elva er en av landets beste lakseelver, og tiltrekker seg både lokale og tilreisende fluefiskere.

Ved elvebredden er ti kvinner i full sving med fluefiskestanga. Lyden av fiskesnører som suser gjennom lufta, blander seg med stemmene fra lattermilde nybegynnere som forsøker å få kontroll på snøre og stang.

Fluefiskere i Repparfjordelva

Hilde Håvardsen fra Hammerfest var en av 30 kvinnelige fluefiskere som deltok under kursene i Repparfjordelva og Altaelva.

Foto: Allan Klo / NRK

– Ja, det er litt utfordrende. Fordi jeg mest har fisket med sluk, har jeg lyst til å slippe snøret. Derfor er dette litt annerledes enn det jeg er vant med, sier førstegangs fluefisker Hilde Håvardsen fra Hammerfest.

Stor pågang

Noen meter lenger ned langs elvebredden står initiativtager til kursene, Vibeke Nilsen. Sammen med Vest-Finnmark jeger- og fiskeforening har de vært nødt til å arrangere tre fluefiskekurs.

– Vi hadde tenkt å nøye oss med ett kurs med ti deltagere. Med 32 påmeldte ble vi nødt til å utvide. Derfor endte opp med tre kurs, sier Nilsen.

Hun ble selv hektet på fluefiske i fjor sommer. Da fikk hun sin første laks.

– Det var et vanvittig kick! Den natta fikk jeg ikke sove. Alt jeg klarte å tenke på var dette hugget i stanga da laksen bet på flua. Dette ville jeg gjenoppleve, igjen og igjen og igjen, sier hun.

– Etter dette begynte jeg å fiske både natt og dag.

– Du er hekta?

– Ja, rullegardinen gikk rett ned. Jeg er helt hekta, smiler Nilsen.

Les også Her får damer fiske gratis

Glade fiskere i Altaelva

Satser på kvinner

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) bekrefter at andelen kvinnelige medlemmer har økt. Nylig rundet organisasjonen 20.000 kvinnelige medlemmer.

– Medlemsmassen totalt er på 120.000, så det er fremdeles et potensial for flere kvinnelige medlemmer. Det går framover, sier informasjonssjef Espen Farstad.

Organisasjonen får rapporter fra flere steder i Norge om at mange kvinner ønsker å delta i fisket. Noe av grunnen kan være arbeidet som NJFF selv har gått i bresjen for.

– Vi har hatt kvinnesatsing på agendaen i mange år nå, med egne kvinnekontakter i foreningene som organiserer jakt- og fiskeaktiviteter for kvinner, forklarer Farstad.

Fluefiske

Andelen kvinnelige medlemmer i Norges Jeger- og Fiskerforbund har økt kraftig de siste årene, og utgjør rundt 20.000 medlemmer.

Foto: Allan Klo / NRK

– I år har vi 740 ulike tiltak tilpasset kvinner å være med på. Vi har prøvd å senke terskelen for å være med, og så prøver vi å være en åpen og inkluderende organisasjon. Det ser heldigvis ut som det gir noen resultater, sier han.

Tilbake i Repparfjordelva begynner Hilde Håvardsen å sving på fiskestanga.

– Jeg er jo godt vant til fiskevann og fiske i havet. Dette er nok det neste steget, tenker jeg. Så nå blir det vadere og fluestang, og sesongkort i Repparfjordelva, sier hun.

Les også Video: Slik lager du egne fiskefluer

Barry Ord Clark lærer oss om fluefiske

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Hovedtillitsvalgt og sykepleier Eva J. Ytrehauge, operasjonssykepleier Anette Liberg og kreftsykepleier Marte Lebesby ved dagkirurgien på Klinikk Alta, frykter styret i Finnmarkssykehuset ikke skjønner konsekvensen av å legge ned tilbudet.

Høyre: Vil at sykehusleger skal kombinere jobber

Hans Ragnar Mathisen

Hans Ragnar (78) feiret Tromsø-samenes store dag

Mange hundre turister går daglig opp sherpatrappa til Reinebringen i Lofoten.

Aukande besøkstal: – Allemannsretten er på nokre måtar under press