Hopp til innhold

Her får damer fiske gratis

Tar i bruk triks fra utelivsbransjen: – Når damene kommer, så kommer mennene også.

Glade fiskere i Altaelva

Både i sør og i nord inviteres damene til gratis fiske. Her er Kine Rivers Marhaug og Tina Serine Olsen med hver sin fangst.

Foto: Linda Heitmann / Privat

– Målet er å slå rekorden min på 6,2 kilo, sier Gerd Lorentzen.

For tredje sesong på rad får damene fiske gratis i Nidelva i Arendal. Målet er å få damene til å interessere seg for laksefiske, og at de igjen drar mennene ut i elva.

– Det ligger jo noe bak. Damene trekker som regel med seg mennene også, og da har vi plutselig dobbelt opp, sier oppsynsmann Odd Neset.

Aud og Gerd Lorentzen

Aud Lorentzen i elva. Bak er søster Gerd i full sving.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Damene tar med seg flere

Det har lenge vært velkjent at utelivsbransjen arrangerer egne kvelder for kvinner, med mål om at mennene følger med. Nå har tematikken også nådd laksefisket.

– Vår erfaring er at damene er flinke til å ta med seg familien. Får du damene med, kommer resten av gjengen på kjøpet, sier Silje Klæbo i Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF).

Hun leder en ambisiøs satsing, hvor målet er at halvparten av NJFFs medlemmer under 30 år innen 2025 skal være kvinner.

– Guttene syns det er veldig gøy at det kommer litt damer, sier Gerd og Aud Lorentzen. De var på plass da laksefisket åpnet mandag, og de vet hva som skal til for å få guttas oppmerksomhet i elva.

– Vi sier for eksempel «oi, nå er vi tomme for sluker», så er det alltid noen som har noen på lur som vi kan låne, smiler Gerd.

Ragnhild Langseth

Ragnhild Langseth gjør seg klar til å kaste ut snøret i Nidelva i Arendal.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Damehelg i Altaelva

Også lenger nord i landet satses det på å få damene med ut i elva, uten menn. I Altaelva kan damene fra torsdag til søndag en helg i august fiske gratis, og det arrangeres fiskekurs med overnatting for kvinnelige nybegynnere.

– Vi har vært vant til at damene bare koker kaffe til mennene som skal på jakt og fiske, sier Linda Heitmann, leder i Alta Jeger- og Fiskerforbund.

Svært god start på laksesesongen: – De er korte og svært feite

Hun trekker også fram at det er lettere for mannen å komme seg på jakt og fiske hvis kvinnen også er engasjert, og får støtte av Kine Rivers Marhaug, som var en av deltakerne på fjorårets damehelg. Men Marhaug er ikke enig i at damene lokker flere menn til elva.

– Altaelva er så spesiell at man ikke trenger damene for å lokke mennene med. Jeg hadde aldri turt å bli med på fiske hvis jeg ikke hadde fått opplæring under damehelga først, sier hun bestemt.

Fiskekurs i Altaelva

Her får Sofie Jubskås opplæring av Dan Randa i Altaelva. Bildet er fra fjorårets damehelg.

Foto: Linda Heitmann / Privat

Gir resultater

Uka før laksefisket startet var det solgt nesten 70 fiskekort i Nidelva til damer og ungdom under 18 år, som også får fiske gratis så lenge de betaler avgiften. I Altaelva var fjorårets damehelg, som var tidenes første, fullbooket.

Odd Neset, oppsynsmann

Oppsynsmann Odd Neset sier målet er at damene skal dra med seg flere menn.

Foto: Kai Stokkeland / NRK