Hopp til innhold

Dødsfallene i Tromsø: Avdød mor er siktet for drap og drapsforsøk

Hendelsen i Tromsø etterforskes nå som en straffesak. En kvinne og en sju år gammel jente er døde etter hendelsen. To barn ligger på Rikshospitalet med livstruende skader.

Pressekonferanse Tromsø, Gøril Lund og Anita Hermansen

Politiet jobber etter flere hypoteser. Blant annet at mor kan ha drept et av barna og forsøkt å drepe de to andre.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det som i går var en undersøkelsessak har endret karakter til straffesak. Etterforsker mor for drap og drapsforsøk, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø.

To av jentene som ble funnet i sjøen utenfor Tromsø mandag ankom Rikshospitalet i Oslo tidlig tirsdag morgen. De to jentene er fire og ett år gamle, og er livstruende skadet. Ei sju år gammel jente omkom mandag kveld. Tirsdag morgen melder UNN at også kvinnen i 20-årene døde sent mandag kveld.

Alle de fire er opprinnelig fra Sudan, og midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Far til barna kom til Norge i 2015, og mor kom i 2017 etter søknad om familiegjenforening. Familien er ikke kjent av politiet fra før.

– Det er viktig å få fram at politiet er i en tidlig fase fortsatt. Vi jobber etter flere hypotester. En av disse er at mor kan ha påført døden til et av barna, og påført kritisk helsetilstand for de øvrige barn, sier Hermansen.

– Vi fortsetter å etterforske alle muligheter.

Politiet kan ikke utelukke at det er flere involverte, men de har ingen opplysninger om det så langt.

Faren får oppfølging av kriseteamet

Barnas far har status som vitne i saken. Han ble hentet på hjemmeadresse og ble frivillig med på politistasjonen til avhør mandag kveld. Politiet har ikke uttalt seg om hvor han befant seg da hendelsen skjedde.

– Vi kan ikke gå inn på detaljer i fars forklaring, annet enn at hans status er vitne, sier politiadvokat Gøril Lund.

Faren får oppfølging fra Tromsø kommunes psyko-sosiale team. Politiet kjenner ikke til at de har annen familie i Norge.

– Foreløpig vet vi ikke om familien har hatt kontakt med barnevernet eller krisesenteret, men det er noe vi vil undersøke.

Borgtun skole, som den omkomne jenta gikk på, flagger på halv stang. Elevene skal samles til en minnestund tirsdag. Alle foresatte ved skolen er informert om hendelsen.

Borgtun skole

Den omkomne jenta gikk på Borgtun skole i Tromsø.

Foto: Petter Strøm/NRK

Fant barnevogn og støvler i vannkanten

Politiet ble varslet fra forbipasserende klokka 17.28 mandag kveld om at det var observert en barnevogn, og at det gikk spor ned til vannet. Da melder kom ned til vannet, ble det gjort funn av gjenstander, blant annet støvler i vannkanten.

Da politiet rykket til området Fagereng i Tromsø, fant de fire livløse personer ca. åtte til ti meter ute i sjøen. Det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet før de ble fraktet til sykehus.

Etter funnet av de tre barna og kvinnen søkte nødetatene, dykkere, redningsskøyte og helikopter etter flere mulige personer i sjøen.

Politiet har så langt avhørt 10 vitner, og mottar tips som må undersøkes fortløpende. Vitner er alt fra forbipasserende til folk som har tilknytning til saken.

Kvinne og tre barn hentet opp av vannet

Forbipasserende varslet politiet kl. 17.28 om at fotspor ledet ned til sjøen ved Fagereng i Tromsø. Det ble funnet en barnevogn i nærheten og støvler i vannkanten.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

– Folk er preget av det som har skjedd

– Det er veldig trist og tragisk selvfølgelig. Vi må ta vare på hverandre slik at vi kommer gjennom disse dagene, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Ordføreren sier det er tydelig at lokalbefolkninga er berørt av hendelsen.

– I sånne situasjoner blir også Tromsø liten, og bare på vei til Rådhuset i morges så man at folk var preget av det som har skjedd.

Gunnar Wilhelmsen

– Vi må ta vare på hverandre slik at vi kommer gjennom disse dagene, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Ledelsen i Tromsø kommune satt krisestab i forbindelse med hendelsen. Kommunen bekrefter at den voksne kvinnen som er omkommet hadde tilknytning til kommunens introduksjonsprogram gjennom Flyktningetjenesten. Kommunen har hatt fortløpende kontakt med politiet.

– Når vi fikk bekreftet identiteten på de fire ble rektor og styret i barnehagen for de to jentene som er på Rikshospitalet kontaktet. De har sine rutiner for hvordan de håndterer det, sier Wilhelmsen.

Avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune, Kari Henriksen, sier den berørte skolen og barnehagene nå har iverksatt beredskapsplaner knyttet til sorg og dødsfall.

– Lærere og de voksne må bruke dagen på å snakke med barna. Det er viktig å snakke om hendelsen for å bearbeide den. De voksne må være åpen om det som har skjedd og håndtere dette med klokskap.

– Dette berører absolutt alle. Det berører et helt Tromsøsamfunn. Det er en trist dag for oss alle, sier Henriksen.

Politiet orienterte om saken på en pressekonferanse i Tromsø klokken 11.