Hopp til innhold

Krever at granater fra krigen blir fjernet: – Lett tilgjengelig for barn

Befolkninga på Nordeidet på Reinøya i Karlsøy ber politiet fjerne granater som ligger på sjøbunnen i båthavna.

Granater Nordeidet

Granatene ligger lett tilgjengelig. Johnny Eliassen etterspør informasjon om hva befolkningen skal gjøre om noen kommer i kontakt med dem.

Foto: Johnny Eliassen

Granatene stammer fra 2. verdenskrig, da tyskerne hadde et kanonbatteri på Nordeidet. Ammunisjonen ligger på grunt vann, og lokalbefolkningen frykter det kan være farlig i ukyndige hender.

Fisker Johnny Inge Eliassen

Fisker og gårdeier Johnny Eliassen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Det forteller gårdbruker og fisker Johnny Eliassen til NRK.

– Det er spennende ting for ungene å eksperimentere med hvis de får tak i granatene. Da kan de eksplodere og det kan sive ut giftstoffer fra granatene, sier Eliassen.

NRK har tidligere fortalt om fiskeren som har fått sprenggranater fra krigens dager i garnet sitt. Nylig tok han med seg et undervannskamera og hadde flere ubehagelige funn.

– Hvor mange granater tror du ligger på havbunnen utenfor Nordeidet?

– Det kan dreie seg alt fra noen 100 til flere 1000. Vi ser bare de som ligger på grunnen. Men vi har flere ganger fått granater i garnene. Vi blir bedt å ta vare på dem, men lar de gå over bord. Vi liker ikke å ta de i båten, sier Eliassen.

Granater Nordeidet

De tyske gamle granatene er i ulik forfatning.

Foto: Johnny Eliassen

Politiet ser alvorlig på saken

Onsdag sendte fiskeren et brev til Troms politidistrikt der han ba om at politiet iverksetter tiltak for å få fjernet granatene.

– De kan lett nås av barn eller andre som kunne ha interesse av det. Slike ting er spennende for enkelte og yndete objekter å eksperimentere med, argumenterer han med i brevet til politiet.

Det lille søket han nylig gjorde viste at det lå fire granater på en til tre meters dyp.

– Noen ser helt nye ut, mens andre er tydelig preget av tidens vann etter å ha ligget på havbunnen i 70 år, sier Eliassen.

Lars Meland i Troms politidistrikt sier til NRK at politiet ser alvorlig på saken, og vil vurdere å anmode forsvaret om hjelp til å fjerne granatene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark