Kraftselskap inn i kampen for lokalsykehus

Styret i Alta Kraftlag vil tilby Finnmarkssykehuset gratis tomt til nytt akuttsykehus i Alta.

Aksjonstog for akuttilbud i Alta

Aksjonstoget som gikk i Alta for noen uker siden, der demonstrantene krevde blant annet akuttilbud til nærsykehuset som skal bygges i byen.

Foto: Andrea Lindquist/NRK

– Én ting er jeg helt sikker på – det blir sykehus i Alta. Det er bare et spørsmål om når. Veksten i Alta er så stor at man ikke klarer å neglisjere dette lengre.

Det sier styreleder Odd Arne Rasmussen i Alta kraftlag til NRK.

For bare noen uker siden gikk flere hundre andre altaværinger i aksjonstog under parolen «Ja til akuttavdeling ved Alta nærsykehus».

Tirsdag vedtok styret i Alta kraftlag å tilby en gratis tomt til Helse Nord og Finnmarkssykehuset til nytt akuttsykehus, skriver Altaposten.

Tomta det gjelder er ved Altagård, med flyplassen som nærmeste nabo, og havna ikke langt unna.

Kraftlaget vil ta samfunnsansvar

– I vår formålsparagraf står det at vi skal ta samfunnsansvar. Og når vi da har en av de beste tomtene i Altaområdet som kan stilles til rådighet for akuttsykehus, velger vi å bidra i kampen for bedre helsetjenester til regionen, sier styreleder Odd Arne Rasmussen i Alta kraftlag til NRK.

Er det uproblematisk av en kraftleverandør å kaste seg inn i en slik lokaliseringsstrid?

– Nei. Noen er nok kritisk, men vi har et enstemmig styre i den her saken. Nå gjenstår det behandling av årsmøtet som enten konfirmerer eller torpederer forslaget, sier Rasmussen.

Han mener dette vil gagne områdene der kraftlaget har sin virksomhet, fra Kvænangen til Loppa og Alta. Styreledere sier at tomta gis gratis, men understreker at det kun gjelder sykehusetablering på tomta. Hvis det ikke blir det trekkes det hele tilbake.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie – her på besøk i Alta ved en tidligere anledning, har vært klar på at det skal være to sykehus i Finnmark – i Hammerfest og Kirkenes.

Foto: Erik Lieungh

Endrer ikke sykehusplanene

Finnmarkssykehuset og Helse Nord har en langsiktige planer for å ivareta dagens spesialisthelstilbud i Finnmark og utvikle det vi har.

– Nå skal vi jo realisere Alta nærsykehus, og de planene skal vi gjennomføre. Så denne tomta endrer ikke de planene vi har, sier kommunikasjonssjef Ivar Greiner i Finnmarkssykehuset

Både Finnmarkssykehuset og Helse Nord er glad for det lokale engasjementet for et godt helsetilbud i Finnmark.

– Til Alta kraftlag kan vi si at det er veldig sjenerøst, men det påvirker ikke planene til Finnmarkssykehuset, slår Greiner fast.

Ivar Greiner

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner sier Helse Nord og Finnmarkssykehuset synes tilbudet er sjenerøst, men sier de står fast på sine helseplaner i Finnmark.

Foto: Pressebilde / Finnmarkssykehuset

Likevel står Rasmussen og kraftlaget på sitt, og håper gesten med å tilby altagårdstomta, vil motivere de som går i bresjen for et bedre akuttilbud til regionen.

– Jeg håper dette inspirerer til å fortsette kampen videre, sier han.