Hopp til innhold

Klare for dans i havgapet

Med fargesprakende kostymer, egen radiokanal og fantastiske naturomgivelser, skal Norsk Landskapsteater sette en liten øy i Vest-Finnmark på hodet. Det nærmer seg premiere på forestillingen Lulleli på Ingøy, som markerer 150-årsjubileet for Fruholmen fyr.

Lulleli på Ingøy

Kristin Helgebostad (t.v.) og Ingeleiv Berstad med en liten del av de mange kostymene som vil bli endel av forestillingen på Ingøy 13. august. Arrangementet markerer 150-årsjubileet for Fruholmen fyr.

Foto: Allan Klo / NRK

Spektakulære kulturarrangement trenger ikke nødvendigvis å gjennomføres på steder med mye folk. Norsk Landskapsteater valgte en av landets nordligste utposter for sitt så langt største prosjekt.

– Vi begynte med en idé om å sette opp forestillingen på et sted i eller rundt Hammerfest. På kartet fortsatte vi å se oppover, og fant til slutt Ingøy, som vel ligger så nært et geografisk ytterpunkt som det er mulig å komme i Norge.

To år med planlegging

Ordene tilhører Ingeleiv Berstad. Sammen med kollega Kristin Helgebostad og Norsk Landskapsteater har hun brukt de siste dagene i juni til å gjøre lydopptak og å fotografere deler av Ingøy. 13. august settes to år med planlegging opp i en forestilling med navnet "Lulleli på Ingøy". Med dansere, kulturskoleelever fra Måsøy, korsangere og musikere fra Hammerfest, vil antall utøvere kommer opp i rundt 90 mennesker, mer enn fire ganger så mange innbyggere som det er på Ingøy.

Ingøy

Ingøy er ved siden av Nordkapp og Svalbard landets nordligste samfunn.

Foto: Allan Klo

Fruholmen fyr

Fruholmen fyr ble satt i drift og tent for første gang i august 1866. Det er med andre ord et 150-årsjubileum som skal markeres under forestillingen.

– Første del av forestillingen foregår en hel ettermiddag, og kommer til å involvere både utøvere og publikum. Ting kommer til å skje forskjellige steder i landskapet, der vi har flere typer installasjoner. Deretter skal alle samles på et sted med utsikt mot fyret, forteller Kristin Helgebostad.

I 150 år har det vært lys på den ytterste øy

– Da starter et show med en røyksymfoni og dansende multer, bare for å nevne noe, sier Helgebostad.

– Dansende multer?

– Ja, dette er ti veldig dyktige barn fra kulturskolen i Måsøy som skal bidra på sin måte. Vi har hatt to helger med workshop i Havøysund, der vi blant annet testet ut kostymene og hvordan det er å danse med musikk på øret, sier hun.

Egen radiostasjon

Musikken, den vil komme fra en radiostasjon som rigges opp inne i Fruholmen fyr.

Fruholmen fyr Opprørt hav og uvær ved Fruholmen fyr

Fruholmen fyr danner utgangspunktet for forestillingen. I august er det 150 år siden fyret ble tent for første gang.

Foto: Allan Klo

– Publikum vil få utdelt hver sin lille radio. Gjennom den får man tilgang på et lydteppe som skal fungere i samspill med det visuelle i forestillingen, og på den måten fantasere om det man ser. Vi har aldri gjort noe som er i nærheten av dette, og tror vi er like spente som publikum, sier Ingeleiv Berstad.

Hele prosjektet har et budsjett på mer enn én million kroner, der en rekke offentlige aktører har gått inn med midler for å få forestillingen i havn. I tillegg er Dansearena Nord i Hammerfest involvert i planlegging og gjennomføring av arrangementet.

Forventninger

– Det siste året har vi på mange måter levd inne i en boble, men vi merker jo at forventningene er begynt å stige proporsjonalt med at tiden flyr stadig raskere mot arrangementet. Det er nesten som vi lurer på hva vi egentlig har satt i gang, sier en lattermild Helgebostad.

Det er 25 innbyggere på Ingøy. Når aktører, publikum og hyttefolk møtes 13. august, ventes det rundt 450 personer til øya. Med andre, ord mer enn tjuedobling av innbyggertallet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark