Hopp til innhold

I 150 år har det vært lys på den ytterste øy

Norges mest værharde fyr på Fruholmen i Måsøy kommune fyller snart 150 år. Feiringen blir like spektakulært som været og fyrets plassering.

Fruholmen fyr

SPEKTAKULÆRT: Her på Fruholmen fyr skal over 100 aktører arrangere en storstilt markering av fyrets 150-årsjubileum.

Foto: Allan Klo / NRK

Fruholmen fyr Opprørt hav og uvær ved Fruholmen fyr

VÆRHARDT: Fruholmen fyr ligger plassert omtrent på stedet der Norskehavet møter Barentshavet.

Foto: Allan Klo / NRK

Fruholmen fyr regnes som landets mest værharde.

Det ligger plassert omtrent på stedet der Norskehavet møter Barentshavet, og der utallige stormer har herjet stygt med hus og folk.

Og om ett år feirer Fruholmen fyr sitt 150-årsjubileum.

Stor markering av et fint sted

Allerede nå er planleggingen i gang for en spektakulær markering på en av Norges utposter, like ved Ingøy i Måsøy kommune.

Lulleli

ELSKER FYRET: Dansegruppa Norsk Landskapsteater har sammen med kollegene i Dansearena Nord lagt sin elsk på en forblåst holme på 71 grader nord.

Foto: Allan Klo/NRK / NRK

Over 100 aktører bestående av profesjonelle dansere, lokale musikkorps og kor, samt kulturskoleelever vil være en del av forestillingen «Lulleli» på Fruholmen fyr, i det som ligger an til å bli en av de største kulturmarkeringene i Finnmark på mange år.

– Vi var interessert i å oppsøke det arktiske landskapet og så oss litt rundt etter et passende sted. Da kom vi over historien om fruen på holmen, fikenskjæret – altså både den historiske historien og myter rundt holmen som vi ble veldig fascinert av, sier danser og koreograf Ingeleiv Berstad.

Hun og dansegruppa Norsk Landskapsteater har sammen med kollegene lagt sin elsk på en forblåst holme på 71 grader nord.

Feiring i 2016

For i midten av august 2016 skal det skje store ting på Fruholmen fyr.

Dansere, korsangere, korpsmusikanter og kulturskoleelever vil da samles på fyret for å sette opp forestillingen Lulleli.

Da skal fyrets levende historie løftes fram gjennom musikk og dans.

(Saken fortsetter under bildet.)

Fruholmen fyr og Ingøya Fruholmen fyr ved Ingøy

FLOTT: Fruholmen fyr ligger like ved Ingøy i Måsøy kommune.

Foto: Allan Klo / NRK

Hør radioreportasje fra Fruholmen fyr her:

Landets mest værharde fyr

Det er historier som har preget fyret og Fruholmen gjennom tidene Ingeleiv Berstad og regissør Tormod Carlsen skal forsøke å overføre til en spektakulær forestilling i midten av august 2016.

Det kommer til å kreve logistikkløsninger av det avanserte slaget.

For i en skjærgård preget av lange avstander over hav, står utfordringene i kø for de kreative danserne, som den siste uka har vekslet mellom å oppholde seg på Fruholmen og Ingøy.

– Nå holder vi på å lage avtale med transport så vi får satt opp transport fra Hammerfest og Havøysund ut til Ingøy og videre til fyret, sier Tormod Carlsen.

– Reisen ut til verdens nordligste fyr blir en såpas stor del av opplevelsen, så vi prøver å gjøre det en del av den «lulleliske» forestillingen.

(Saken fortsetter under kartet.)

Fruholmen fyr

– Dette topper lista av grandiositet

Det totale budsjettet er ifølge Norsk Landskapsteater på rundt 1,1 millioner. Norsk Kulturråd har tatt på seg hovedtyngden av finansieringen, og er inne med 750.000 kroner.

Ingeleiv Berstad medgir at ambisjonsnivået er høyt, når historien om Fruholmen fyr skal fortelles med dans og musikk.

– Jeg tror dette topper lista så langt i omfang, hvor mye som skal komme på plass og hvor stort materiale vi har som utgangspunkt.

Arbeidet med forestillinga startet for to år siden, og skal også ende opp som bok.

– Vi har en del internasjonale skribenter som skal komme, så det vil være et arbeid som vil pågå i etterkant. Så dette topper lista av grandiositet og det spektakulære, sier Berstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark