– Bare flaks at ingen ble truffet

En svær stein raste ned mot sentrum av Olderdalen i Kåfjord i Nord-Troms nylig. Kjempesteinen landet rett ved et jorde der unge pleier å være.

Steinblokk

Kjempesteinen stoppet til slutt like ved sentrum av Olderdalen.

Foto: Ørjan Olsen

– Den første tanken som slo meg var at jeg var glad for at skolen var ferdig, for jeg vet at det pleier å gå mange unger på det stedet. Det var bare flaks at ingen ble truffet, sier Selmer Johansen som var vitne til at steinen raste.

Han stod klar til å springe fra huset sitt, da han så steinblokken rulle nedover fjellsiden med retning til der han oppholdt seg. Men steinen tok en annen retning og havnet rett bak Olderdalen barne- og ungdomsskole, ifølge Nordlys.

NRK har tidligere skrevet om stor fare for fjellras i Kåfjord.

Landet i turområdet

Storhaugen

Storhaugen er en av flere steder i Kåfjord kommune hvor det er stor rasfare.

Foto: NRK

Ifølge Framtid i Nord var steinen om lag fem meter lang og to meter bred. Den landet på ei slette rett over sentrum av Olderdalen.

Selmer Johansen er 60 år og har levd med rasfare hele sitt liv.

Han har opplevd flere store ras i sin tid, men det som var så uvanlig denne gangen var at den største steinblokken kom så langt ned. Helt inn i et populært turområde.

– Det går også en del turløyper der som folk bruker ofte. Så, vi skal være glad det ikke var noen der, for de ville ikke hatt en sjanse til å komme seg vekk fra steinen, mener Johansen.

Flere rasområder

Ifølge ordfører i Kåfjord, Bjørn Inge Mo, er dette fjellområdet et av flere som skal utgreies for rasfare.

– En advarsel må i alle fall være på sin plass siden det raser ned mye stein her når det er regnvær, sier Selmer Johansen.