Mye av grønnsakene vi spiser på denne tiden har ligget lenge på lager, og det merkes. Om de ikke er slappe, misfargede og delvis råtne allerede i butikken, går det fort nedover etter noen dager i kjøleskapet.
Heldigvis kan du gi frukt og grønnsaker en sjanse selv om de har pådratt seg noen mørke flekker eller bløte partier.
– Det kommer litt an på hva slags grønnsak det er. Ofte kan du kutte bort det stygge og bruke resten, sier Odd Ivar Solvold, tidligere leder for det norske kokkelandslaget.
Harde grønnsaker tryggere
Kokken får støtte av forsker i plantesykdommer ved Nibio Ullensvang, Jorunn Børve.
– Det er veldig stor forskjell på noe som er bløtt og noe som er hardt. Druer er helt annerledes enn kålrot, sier hun.
Råte skyldes blant annet ulike sopper. Disse transporteres lettere gjennom myke frukter og grønnsaker, enn gjennom harde.
Derfor kan du ha en råteflekk på for eksempel en gulrot, kålrot eller blomkål, men trygt spise det som er rundt.
– Jeg ville delt den i to med en god buffersone og kastet den stygge delen, sier Børve.
Hun tar forbehold om at stressede grønnsaker riktignok ofte har usmak:
– Det er ikke farlig, men ofte kaster jeg hele hvis det er råtne deler, fordi den ikke smaker godt.
Ikke noe mer udelikat enn dårlig løk
Mesterkokk Bent Stiansen på Stadtholdergaarden er strengere med dårlig mat enn sin kollega Solvold.
– Jeg kan godta litt ujevnheter på overflaten, men er det myke råteflekker, kaster jeg hele, sier han.
Stiansen og Solvold er likevel samstemte når det gjelder løk. Den kaster de, begge to.
– Hvis løken har råte, kan det sette smak i hele løken, advarer Solvold.
– Det er ikke mye som er mer udelikat enn en dårlig løk, sier Stiansen.
Børve sier råte på løk gjerne skyldes en sopp som heter grønnmugg, Penicillum. Den lager et av de vanlige giftstoffene, patulin, som er farlig.
Triks: La maten bade
Hvis grønnsakene er myke og slappe, men ellers uskadd, finnes det et enkelt triks for å få dem delikate igjen, tipser Solvold.
– Det er bare å legge dem i kaldt vann, og de blir harde på et par timer. Alle rotgrønnsaker fungerer på den måten, sier han.
– Poteter kaster jeg hvis de er grønne eller har fått groer, men myke poteter er ikke noe problem.
Grønnfargen skyldes giften solanin, som du bør passe deg for, bekrefter Børve. Tørråte er derimot ikke farlig, og du kan skjære vekk råten og spise resten hvis poteten ellers er OK.
Kjøp mindre
Bent Stiansen mener man bør unngå hele problemstillingen med angrepet ved å planlegge innkjøp bedre og behandle maten rett.
– Ta heller bedre vare på grønnsakene, og legge salaten i plast så den ikke tørker, oppfordrer han.
– For meg er det viktigere å ha mindre i kjøleskapet og heller ha friske varer. I gamle dager hadde folk potetkjelleren full. Det trenger vi ikke lenger. Kjøp mindre.