Hopp til innhold

Kan ha funnet «nytt» antibiotikum på havbunnen

På havbunnen i Finnmark har forskere funnet stoffer de mener kan erstatte dagens antibiotika.

Isolert marin mikroorganisme

Isolert marin mikroorganisme funnet på havbunnen utenfor Troms og Finnmark. Denne kan erstatte dagens antibiotika, mener forskere.

Foto: UiT

Jeanette H. Andersen

Forskningslederen Jeanette Hammer Andersen fra Tana i Finnmark hos Universitetet i Tromsø på mikrobiologi lab.

Foto: UiT

Forskere har funnet stoffer med antibakterielle egenskaper i organismer hentet opp utenfor kysten av Troms og Finnmark. Forskningslederen Jeanette Hammer Andersen sier kombinasjonen av kulde og mørke kan danne egenskapene legevitenskapen leter etter.

– Vi har laget ekstrakter fra disse, og testet dem mot stafylokokker og E.coli og andre ulike ting. Allerede der ser vi at ekstraktene inneholder forbindelser som hemmer vekst og kan drepe disse bakteriene, så det er veldig lovende, sier Andersen.

Pågått siden 2012

Prosjektet har pågått siden 2012, men det er de siste månedene at resultatene har vist seg.

Andersen tror potensialet i det ugjestmilde marine miljøet utenfor kysten i nord er langt større enn det man til nå har avdekket.

– Organismene eller bakteriene som lever i arktiske farvann har utviklet en egen strategi og en egen kjemisk prosess i seg selv for å kunne overleve i så lite og så mye lys som det kan være her, at de blir spesielle. Når de blir spesielle eller har spesielle livsbetingelser, er teorien at de kan produsere spesiell eller unik kjemi, forklarer hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

Robert A. Johansen Marbank

Robert A. Johansen Marbank fra Havforskningsinstituttet samler inn marine organismer i fjæra.

Foto: UiT

30 år siden nytt antibiotikum
Robert A. Johansen Marbank

Robert A. Johansen Marbank hos Havforskningsinstituttet sorterer marine organismer om bord på Helmer Hanssen ute på tokt.

Foto: UiT

Det er snart tretti år siden et nytt antibiotikum ble lisensiert, og forskere har spådd at det kun er et spørsmål om tid før bakteriene er resistente mot dagens antibiotika. Derfor knyttes det håp til Andersens forskning, men det vil ta tid før de nye oppdagelsene er å få kjøpt på apoteket.

– Det vi må gjøre nå er å gå gjennom de ekstraktene og forsøke å isolere ut enkeltforbindelsene i denne blandingen, for å se om de stoffene kan være et potensielt antibiotikum, sier Andersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark