Hopp til innhold

Vil produsere eget fiskefôr uten miljøgifter i nord

Oppdrettsgiganten Marine Harvest vil åpne sin egen fiskefôrfabrikk i nord for å ha bedre kontroll med hva oppdrettsfisken spiser. De bekrefter at fabrikken kan plasseres på Skjervøy i Troms.

Laks, oppdrettslaks

Oppdrettsselskapet ønsker å produsere eget fiskefôr til oppdrettsfisken, der miljøgiftene er renset bort.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

For å tilfredsstille forbrukerne vil oppdrettskonsernet Marine Harvest nå produsere sitt eget fiskefôr uten miljøgifter.

Flere kommuner i Troms og Nordland slåss om å få fabrikken plassert hos dem, for Marine Harvest har store ambisjoner, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland.

– Marine Harvest ønsker å vokse i Norge, og produksjonen av fiskefôr er viktig i det perspektivet, sier Hjetland.

Vil lage eget fôr

De er verdens største oppdrettskonsern, med Norges rikeste mann John Fredriksen som hovedaksjonær. Nå åpner de sin egen forfabrikk i Bjugn i Trøndelag, men trenger enda mer fiskefôr til sin oppdrettsfisk.

– Derfor har vi henvendt oss til alle kommuner fra Brønnøysund til Skjervøy for å finne best mulig plassering for en slik fabrikk nummer to, sier han.

Oppdrettsselskapene ligger innenfor grenseverdiene for miljøgifter i fiskefôret som produseres av andre. Nå ønsker Marine Harvest bedre kontroll med fôret etter krav fra forbrukerne.

– Laksen vår blir det den spiser. Når vi lager vårt eget fôr kan vi ha mulighet til å designe det som gir oss mulighet til å skille oss fra andre, ved eksempelvis å rense bort miljøgiftene ut av fôret.

Skjervøy er aktuell

Den nye fôrfabrikken krever en tomt på 60 mål, tilgang til sjø med dypvannskai, og store mengder ferskvann.

Fabrikken vil koste rundt 900 millioner kroner og gi arbeid til 50 ansatte.

Fôrfabrikken kan bli plassert ved siden et av verdens største settefiskanlegg i Skjervøy, som det samme oppdrettskonsernet ønsker å bygge der.

– Skjervøy kommune er absolutt aktuell som plassering for fôrfabrikken, men nå er det 37 kommuner som har meldt sin interesse til fabrikken, og det er sikkert flere som er like aktuelle, fastslår Hjetland.