Hopp til innhold

Kan skreddersy smaken

Ny forskning viser at proteiner i fiskefôret kan gi påvirke smaken på fisk.

Laks
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Proteiner i fiskefôr kan være med å styre og bestemme smaken på oppdrettslaksen.

Forsker ved matforskningsinstituttet, Nofima, Turid Mørkøre, har gjort en studie der hun konkluderer med at fiskefôret kan ha mye å si for smaken.

– Dette er første gangen vi har forskning som viser at proteiner i fôret har noe å si på smaken i fisken, fra før av vet vi at fett har ganske stor betydning. Dette viser at vi gjennom å skreddersy proteinsammensetningen i fôret kan få fisk med spesielt god smak, sier Mørkøre.

Kan variere smaken

Det er proteinene i fiskefôret som kan brukes til å smaksstyre fisken, og Mørkøre sier dette er en unik oppdagelse.

– Det vi kan se for oss i fremtiden er at det er mulig å skreddersy smaken etter hva slags produkt man vil lage. For eksempel vil fisk man lager sushi av være annerledes enn den man vil koke.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark