Hopp til innhold

Kan skreddersy smaken

Ny forskning viser at proteiner i fiskefôret kan gi påvirke smaken på fisk.

Laks
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Proteiner i fiskefôr kan være med å styre og bestemme smaken på oppdrettslaksen.

Forsker ved matforskningsinstituttet, Nofima, Turid Mørkøre, har gjort en studie der hun konkluderer med at fiskefôret kan ha mye å si for smaken.

– Dette er første gangen vi har forskning som viser at proteiner i fôret har noe å si på smaken i fisken, fra før av vet vi at fett har ganske stor betydning. Dette viser at vi gjennom å skreddersy proteinsammensetningen i fôret kan få fisk med spesielt god smak, sier Mørkøre.

Kan variere smaken

Det er proteinene i fiskefôret som kan brukes til å smaksstyre fisken, og Mørkøre sier dette er en unik oppdagelse.

– Det vi kan se for oss i fremtiden er at det er mulig å skreddersy smaken etter hva slags produkt man vil lage. For eksempel vil fisk man lager sushi av være annerledes enn den man vil koke.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Dronebilde av Kirkenes

Venter flere russiske hybride angrep: – Er blitt et slags laboratorium