Selv om oppdrettslaks inneholder miljøgifter, er gevinsten ved å spise den større enn ved å la være. Det sier faggruppeleder Janneche Skåre i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).
– Det er viktig å ikke se seg blind på hva en får i seg ved å spise laks. En må også se på hva en går glipp av ved å ikke spise fisk, sier Janneche Skåre i VKM.
Kraftige oppslag
Oppslagene om at norsk oppdrettslaks inneholder miljøgifter og bør unngås av gravide kvinner og små barn har ikke utløst alarm hos Vitenskapskomiteen for mattrygghet.
Komiteen som utarbeider risikovurderinger for Mattilsynet laget allerede for sju år siden en rapport hvor det ble slått fast at det fantes miljøgifter i oppdrettslaks, men at det heller ikke den gang var grunn til å fraråde noen å spise rimelige mengder av Norges viktigste eksportvare.
Skåre er leder i faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester. Hun sier til NTB at det siden rapporten i 2006 ikke er kommet nye avgjørende studier som har endret risikobildet for å spise oppdrettslaks.
Til høsten skal en stor undersøkelse om miljøgifters overgang til morsmelk publiseres.
(saken fortsetter under bildet)
Kraftig nedgang
-De siste 20 årene har vi registrert en nedgang på mellom 70 og 90 prosent i forekomsten av disse stoffene hos mennesker. PCB og dioksiner lagres i marint fett, og bruken av vegetabilsk fett og proteiner i fiskeforet har redusert mengden av disse giftstoffene i foret, sier Skåre til NTB.
Hun sier hun er åpen for at kunnskapsgrunnlaget kan ha endret seg i løpet av tiden som er gått siden forrige store kartlegging i 2006, men er skeptisk til å trekke fram enkeltundersøkelser.
- Det å ta fram enkelte studier uten å vurdere kvaliteter opp mot andre liker jeg ikke. Effekter på hjerneutvikling er vanskelig å vurdere, og mange studier som er gjennomført er ikke gode nok, sier Skåre.
Hun sier det likevel på mange områder er knyttet usikkerhet til funn. Da vektlegger VKM det i sin risikovurdering slik at besluttende myndigheter høyere opp kan ta stilling til problemet og fatte en beslutning etter regelen om å være føre var.
Les også:
Uavhengige eksperter
I Mattilsynet bekreftes holdningen fra Vitenskapskomiteen.
-Grenseverdiene for miljøgifter er satt for at folk skal tåle det de spiser. Både laksen, foret den eter og ingrediensene i foret er innenfor disse verdiene, understreker seniorrådgiver Lise Torkildsen i Mattilsynets seksjon for fisk og sjømat overfor NTB.
Hun vedgår at det kan være en treghet i det europeiske systemet, og dermed en risiko for at ny forskning ikke blir fanget opp umiddelbart. Derfor har Mattilsynet en stående avtale med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) om å følge med på alt som skjer innen forskningen på dette området.
-Verdiene er fastsatt av EFTAs vitenskapskomite for mattrygghet og den norske tilsvarende komiteen. Her sitter det uavhengige eksperter som ser på helheten i hva folk spiser, sier Torkildsen.