Hopp til innhold

Journalist og forfatter mener Erna burde si unnskyld til tyskerjentene

Mener kvinnene ble dømt uten å ha gjort en forbrytelse.

Trude Teige

Tidligere journalist i TV2 og forfatter, Trude Teige, har skrevet bok om blant annet tyskerjenta Anna Deichmann fra Vadsø. Teige skriver ofte skjønnlitteratur basert på faktiske hendelser.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Journalist og forfatter Trude Teige har skrevet bok om blant annet tyskerjentenes skjebne etter krigen. Hun forteller at mange ikke kjenner historien deres ut over at noen av dem ble skamklippet.

– Denne delen av norsk historie er ikke vakker, men den er viktig å vite om, sier hun.

Hun mener den norske staten i dag burde gi en unnskyldning til disse kvinnene.

– De fleste er borte, men det er ikke for seint for Erna å si unnskyld på vegne av den norske staten ovenfor disse kvinnene som ikke hadde gjort noen forbrytelse.

Tyskerjente 1

Et av få bilder som viser nordmenn som tvangsklipper en såkalt 'tyskertøs' - en jente som hadde vært sammen med en tysk soldat under krigen. Bildet er tatt i Bergen i forbindelse med frigjøringen i 1945.

Foto: Leon Jacobsen / Statsarkivet i Bergen

Møtte kvinne fra Vadsø

I forbindelse med boka møtte hun en av disse kvinnene, som kom tilbake etter 70 år til Norge.

Kvinnen var Anna Deichmann fra Vadsø som i sin tid forelsket seg i en tysker. Hun giftet seg med ham, og da krigen var over ble hun fratatt statsborgerskapet sitt.

Hun hadde bodd hele livet sitt i Tyskland selv etter mannen hennes døde på 70-tallet. Da datteren hennes fant seg en mann i Nordfjord flyttet Anna dit og fikk på nytt norsk statsborgerskap.

– Jeg har vært borti mange av dem som dro til Tyskland og som mistet statsborgerskapet sitt i Norge. Det har gjort stort inntrykk på meg. Mange kom til Tyskland, så ville ikke mannen der ha henne. Da sto de på gata uten mulighet for retur, sier hun og forteller om kvinner som endte opp blant rottene i undergrunnen som uteliggere i lang tid.

Hun trekker parallellen til rettsoppgjøret og de som tjente store penger med å handle med tyskerne – som aldri ble straffet for dette.

– Disse kvinnene ble dømt på et moralsk grunnlag uten å ha gjort en forbrytelse. De fikk ikke være norske, det var en mye hardere straff enn mange andre fikk, sier hun.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at regjeringen har satt i gang et arbeid med med å vurdere om det er historisk grunnlag for å rette en unnskyldning til de så kalte tyskerjentene.

Foto: NRK

Utreder unnskyldning

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at det er viktig å ta lærdom av det som har skjedd.

Statsministeren viser til sitt svar til stortingspolitiker Karin Andersen, som tok opp dette senest i mai.

Da sa Solberg at mange unge jenter og kvinner som hadde kontakt med tyske soldater under krigen ble utsatt for uverdig behandling – blant annet ved at de mistet statsborgerskapet.

Hun skrev da at handlingene var preget av et utdatert kvinnesyn, og at regjeringen tar sterkt avstand fra den behandlingen kvinnene fikk.

Om det blir noen offisiell unnskyldning er fortsatt uvisst.

– Flere stortingsrepresentanter har engasjert seg i saken, og regjeringen har satt i gang et arbeid for å se nærmere på det historiske grunnlaget for å rette en unnskyldning til kvinner som hadde kontakt med tyske soldater, sier statsministeren til NRK.