Hopp til innhold

Johanne (13) – Det var egentlig ikke så tungt å gå til Nordpolen

... bortsett fra å stå opp av soveposen om morgenen, forteller den ferske polfareren til NRK.

Johanne Jerijærvi på Nordpolen 22. april 2015

Johanne Jerijærvi er et av de yngste menneskene i menneskehetens historie som har gått til Nordpolen. Dette bildet er tatt onsdag 22. april på Nordpolen.

Foto: Håvard Gulldahl

– Det er noe av det kuleste noen kan tenke seg. Det var en opplevelse å stå opp om morgenen og gå mot Nordpolen, og til slutt nå polpunktet - å ha gjennomført noe få andre har klart, sier en entusiastisk Johanne Jerijærvi på satelittelefon like ved Nordpolen.

Kirkenes-jenta er blant deltagerne i «Oppdrag Nansen» som vises på NRK neste vår. Etter seks dagers marsj, nådde de endelig Nordpolen i går.

Sammen med guidene Børge Ousland og Aleksander Gamme, nådde også de andre ungdommene, Elias, Erika og Johannes, Nordpolen – og de ble med tidenes yngste til å gjøre nettopp det.

Oppdrag Nansen

Deltagerne krysser en råk på vei mot Nordpolen for noen dager siden.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

– Ikke så slitsomt

111 kilometer i ugjestmildt terreng og bitre minusgrader er forsert. Johanne forteller om tøffe passasjer med tynn skruis, men, kanskje enda verre, å stå opp om morgenen.

Både det beste og det verste med å være polfarer er nemlig relatert til soveposen, forteller Johanne:

– Å krype ned i soveposen etter en lang dag var det beste denne turen, og det verste var å våkne og skulle ut av soveposen. Jeg ville ikke opp til det kalde været, ler Johanne.

– Hvor slitsom var turen?

– Den her turen var egentlig ikke så veldig tung. Jeg kom inn i en rytme der jeg bare gikk, gikk og gikk. Da jeg fant den rytmen, var det egentlig veldig lett, men samtidig tungt å trekke pulk, forteller hun.

Mildere klima

Johanne Jerijærvi, Oppdrag Nansen

Johanne Jerijærvi er et av de yngste menneskene i menneskehetens historie som har gått til Nordpolen.

Foto: Geir Evensen / NRK

Men Johanne nøler ikke med å erkjenne at den totale nedlastningen av polekspedisjonen har vært en påkjenning.

- Ville du gjort det igjen?

Akkurat nå frister det ikke å gjøre turen igjen. Nå er jeg veldig sliten. Men hvis noen spør meg om ett år om jeg vil være med til Nordpolen, kan det hende jeg takker ja, sier Johanne.

Johanne forteller at det i går, dagen de nådde polpunktet, var minus 20 grader og vind. Det førte til en liten frostskade på kinnet.

Hun er usikker på hvordan temperaturene er i dag, men én ting er sikkert: det har blitt mildere med årene.

– Børge Ousland fortalte oss underveis at isen var utrolig mye tynnere enn den var da han gikk til Nordpolen for første gang. Vinden kan ta tak i isen og rive den med seg mye fortere enn for noen år siden. Det skyldes at isen er blitt tynnere og lettere enn før, sier Johanne.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark