Hopp til innhold

Jakten på det rette hundenavnet: – Sunny har et solskinnshumør

Å finne det rette navnet til hunden er ikke så lett. Noen velger tradisjonelle navn som Tassen, mens andre går for mer moderne navn som Cassandra.

Sunny og Anne-Margrethe Krohg

Sunny og Anne-Grethe Krohg koser seg i sola. Egentlig heter labradoren Wildelabbens Arctic Sun, men til hverdags heter hun bare Sunny. – Livet hadde vært kjedelig uten hunder, slår Krohg fast.

Foto: André Bendixen / NRK

– Hun lever så absolutt opp til navnet. Hun er lettvint og er alltid i solskinnshumør.

Det sier matmor Anne-Grethe Krohg om sin fire år gamle labrador Sunny. Siden 1978 har Krogh vært hundeoppdretter i Levajok, midt i Tanadalen.

Navnene de nye eierne gir labradorvalpene har endret seg siden 70-tallet.

– Nå er det blitt mer vanlig med menneskenavn på hunder som Karo og Tim, sier Krohg.

Huskyen Fiona

Fiona har stor erfaring i hundeløp, og har deltatt i blant annet Iditarod og Yukon Quest. Finnmarksløpet var kanskje hennes siste hundeløp.

Foto: André Bendixen / NRK

Guttejenta Fiona

Denne dagen i Levajok står det flere titalls bobiler parkert.

Alle handlerne, de som hjelper hundekjørerne som deltar i Finnmarksløpet, er her. Det er også hundene som deltar i Finnmarksløpet. Huskyen Fiona med sine isblå øyne er en av dem.

– Hun er oppkalt etter prinsessen i Shrek-filmene, men Fiona er slettes ingen prinsesse. Hun er mer en guttejente. Noen ganger lyver navnet.

Det sier Nora Själin som i år var en av de mange handlerne langs de 1200 kilometerne i Finnmarksløpet.

Mailene Skjølås og sofahuskyene

Mailene Skjølås går tur med sine to huskyer Fjellrose og Turte på sjekkpunktet i Levajok. – De elsker tur, men elsker også å ligge på sofaen når vi kommer hjem, sier Skjølås.

Foto: André Bendixen / NRK

Sofahuskyene Turte og Fjellrose

I hundegårdene hjemme til de som deltar i hundeløp kan det ofte være 40–50 hunder.

Da er det greit å ha et system på navnene til alle hundene.

– Det kan være valpekull der alle har sjokoladenavn. Det kan også være navn etter filmer eller naturnavn, sier Mailene Skjølås som har kjørt flere hundeløp selv. I år fulgte hun Finnmarksløpet fra bobil.

Med seg hadde hun Turte og Fjellrose. Begge oppkalt etter Jul i Blåfjell.

– De er skikkelige sofahuskyer. Kanskje er de litt førtidspensjonerte, men de er så gode å kose med når man ligger på sofaen, sier Skjølås.

Camilla Johnsen og grønlandshunden Rimne

Camilla Johansen måtte være kreativ for å finne rett navn til sin grønlandshund Rimne. – Navnet er viktig. Det må jo passe, akkurat slik det må passe oss, sier Johansen.

Foto: André Bendixen / NRK

Storsjarmøren Rimne

Mens de fleste av hundene i Levajok denne dagen var deltakere i Finnmarksløpet, var det også noen som kun var tilskuere.

Grønlandshunden Rimne var en av dem.

– Navnet kommer fra Norrønt og betyr den som er dekket med rimfrost, sier Camilla Johansen som er tydelig stolt over hunden sin.

– Han elsker å være ute, spesielt om han er dekket av frost og snø.

Hun ville ikke ha et vanlig hundenavn, og brukte lang tid på å finne rett navn til sin nye venn som elsker folk.

– Og så er han verdens fineste. Se på han da, sier hun mens Rimne snuser på kameralinsa.

Camilla Johnsen og grønlandshunden Rimne

Rimne er nysgjerrig på nye folk og hunder. Den 6 måneder gamle grønlandshunden er alltid full av energi og hilser på alle rundt seg.

Foto: André Bendixen / NRK

Kosegutten Jøtul

Blant hundene i Levajok var det også flere som hadde Norrøne navn.

– Dette er Jøtul. Han elsker kos!

Det sier handler Lasse Austgarden om huskyen som er oppkalt etter troll på norrønt. Jøtul minner likevel svært lite om et troll der han legger seg på rygg for å bli klødd på magen.

– Jøtul vet nok at kompisene er på tur i sporet. Han var dessverre ikke blant de utvalgte i spannet i år. Men da blir det masse tid til kos på tur, sier Austgarden som selv har deltatt flere ganger i Finnmarksløpet.

Lasse Austgarden og huskyen Jøtul

Jøtul fikk ikke være med i Finnmarksløpet i år, men følger likevel kompisene sine i spannet fra sjekkpunkt til sjekkpunkt. Og da blir det tid til kos sammen med handleren Lasse Austgarden.

Foto: André Bendixen / NRK