Sykelige schæfere stuper i popularitet

Mens border collie fortsatt topper lista over landets mest populære hunderaser, er schæferen i fritt fall. Tallet på nye schæfervalper er mer enn halvert på åtte år.

USA-DOGSHOW/ Rumor, a German shepherd and winner of Best In Show at the 141st Westminster Kennel Club Dog Show, is fed steak at Sardi's in New York

Schæfer blir mindre og mindre populær i Norge. Tallet på nyregistrerte schæfervalper er mer enn halvert, fra 1397 til 648, i løpet av de siste åtte årene. Her er schæferen Rumor som vant en hundekonkurranse i New York i fjor. Etter seieren fikk han biff.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Norsk Kennel Klubs oversikt for 2017 viser at border collie er den mest populære rasen, fulgt av staffordshire bull terrier og storviltjegernes trofaste følgesvenn: Norsk elghund grå.

Schæferen var suverent på topp i en årrekke fram til 2009, men har mistet sin tiltrekningskraft på norske kjøpere.

– Avlen er ført i feil retning gjennom mange år. De som vil ha en brukshund, velger ikke lenger schæfere, sier professor Odd Vangen ved Norges miljø- og biofaglige universitet på Ås.

​​​Toppliste over hunderaser i Norge

Registrerte hunder i 2017

  • 1. Border Collie 1102
border collie
Foto: Martin Bernetti / AFP
  • 2. Staffordshire bull terrier 843
Staffordshire Bull Terrier Valp
Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK
  • 3. Norsk elghund grå 787
Norsk elghund
Foto: Dovre kommune
  • 4. Labrador retriever 770​
Hund
Foto: NRK
  • 5. Engelsk setter 768
Engelsk setter
Foto: Bjørn Atle Gildestad / NRK
  • 6. Golden retriever 730
Golden retriever
Foto: Trine Juel
  • 7. Schæferhund normalhår 648
Hundepsykologen
Foto: Petter Strøm / NRK
  • 8. King charles spaniel 573
King charles spaniel
Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Nordlys
  • 9. Gordonsetter 555
Hund på toppen av Alden
Foto: Cosmin Cosma / NRK
  • 10. Cocker spaniel 523​​​​​​​
Cocker Spaniel hunden Kalle 5 år
Foto: John-André Samuelsen / NRK

Kilde: Norsk kennel klubb

Disponert for lidelser

Schæferhunden er samtidig den som er mest utsatt for genetiske skavanker. Rasen er disponert for 58 lidelser, ifølge en tidligere britisk undersøkelse. Hudlidelser og feil med hofter og albuer er noen av dem.

– Schæferen har fått negativ oppmerksomhet gjennom flere år, fordi avlen har gitt hunder som ikke er interessante for dem som vil ha en brukshund. Det er lagt vekt på et bestemt eksteriør: Den har ikke rett kropp, men er krum i ryggen, har underspilte bakbein og store vinkler i hoftene, sier professoren.

US-WESTMINSTER-DOG-SHOW Westminster Dog show

Cavalier King Charles Spaniel er en rase med dårlig helse. Her er tilbakegangen omtrent som for schæfer: Fra 1028 i toppåret 2010 til 573 i fjor.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Vangen trekker fram den sjarmerende rasen dansk-svensk gårdshund som eksempel på det motsatte. Den er blitt fem-seks ganger så populær som for 12 år siden.

– Den er ikke innavlet, og har ikke mange generasjoners stamtavle. Det er en robust og livlig rase med svært lite kjente genetiske defekter. Dette kan være noe forbrukerne legger vekt på, sier Vangen.

Han ellers glad for at norsk elghund grå og border collie holder populariteten.

– Det er positivt at brukshunder holder stand, sier Vangen.

– Veskehundene har overtatt

Border colliens ekstreme ferdigheter i lydighetsprøver og som gjeterhund kan forklare at akkurat den rasen holder stand, selv om også den er svært krevende, mener Arne Kristianstuen i Norsk schäferhundklubb.

– Veskehundene har overtatt. Folk vil ha mindre hunder. Det krever jo litt å ha en schæfer, og folk er ikke så mye ute i skogen lenger; de sitter foran PC-en, sier han.

Kristianstuen legger ikke skjul på at det var mye dårlig på 90-tallet, da schæferen var på topp og «alle avlet vilt». Men kvaliteten er blitt bedre, ifølge han, som ikke tror nedgangen de siste åra skyldes schæferens helse.

– De problemene det snakkes mye om, er ikke så store som folk vil ha dem til, sier Kristianstuen, schæfer-eier siden 1978.