Interessen for å spille i metalband stuper

Færre ungdommer samles i øvingsrom for å spille i band innen metalsjangeren. På få år har ungdomskulturen endra seg drastisk, viser en oversikt fra UKM.

Iskald metalfestival

Det er færre band som spiller metalmusikk som melder seg på Ung Kultur Møtes i dag enn for ti år siden.

Foto: Bendik Almås

– Det har nok kanskje noe med at mange godt voksne i dag synes metal er kult, og ønsker å løfte det fram, sier daglig leder i UKM Norge, Torstein Siegel.

Ung Kultur Møtes – bedre kjent som UKM – er en god målestokk på hva som er populært blant ungdom på musikkfronten. Ungdomsfestivalen har registrert et stort fall i enkelte musikksjangre.

I løpet av de siste 10 årene har 2013 band brukt en betegnelse som indikerer at de spiller metal eller beslektet musikk, men påmeldingen i denne sjangeren har falt drastisk de siste årene.

UKM Vesterålen 2019

Ung Kultur Møtes er en god målestokk for hvilke kulturelle uttrykk som barn og unge omfavner.

Foto: Adam Enochsson / NRK

Ungdomskulturen endrer seg

I 2011 var det 370 metalband som sto på en UKM-scene i Norge. Sju år senere var det kun 79 band som spilte harde toner på UKM.

– Hele ungdomskulturen endrer seg, og de forskjellige uttrykkene har behov for forbilder. Det er nok ikke så mange unge forbilder i denne sjangeren i dag, sier Siegel.

Så langt i 2019 er det 53 band i metalkategorien som har vært påmeldt på ungdomsfestivalen.

Marius Grøtte Mathisen

Marius Grøtte Mathisen (18) startet en metalfestival da han var 15 år. Han har tro på at den negative trenden for metalband vil snu.

Foto: Bendik Almås

Startet metalfestival som 15-åring

Marius Grøtte Mathisen (18) gjorde i februar unna den tredje utgaven av metalfestivalen Iskald.

18-åringen startet festivalen fordi han selv ikke var gammel nok til å gå på metalkonsertene som ble arrangert i hans hjemkommune, Alta.

Grøtte Mathisen har også registrert at det har skjedd en endring blant dem som besøker metalkonserter. Det som provoserte foreldregenerasjon på 70- og 80-tallet, er de konsertene dagens foreldregenerasjon tar med sine barn på i dag.

– Konserter med de store metalbandene er blitt familiearrangementer, sier den unge festivalsjefen, som i den sammenhengen trekker fram band som Ghost, Alice Cooper og Iron Maiden.

Alice Cooper

Alice Cooper har gått fra å provosere til å bli familieunderholdning.

Foto: Thomas Sommerset/NRK Sørlandet

– Pop har blitt mye større

Vokalisten i metalbandet Ondt Blod, Aslak Heika Hætta Bjørn fra Øst-Finnmark, har også registrert at det er andre musikksjangre som favner de unge i dag.

– Pop er blitt mye større enn det var tidligere. Norge har fått flere popstjerner. Det er lenge siden vi har hatt. Det er kult for mainstreammiljøet, sier Ondt Blod-vokalisten.

Selv om interessen for å spille musikk i hans sjanger har stupt de siste årene, så ser han ikke mørkt på framtiden for bandet.

– Kanskje ikke metalbandet, men bandet som en måte å lage musikk på er litt på vei tilbake. Så jeg tror at bandet får litt mer vind i seilene i framtida, sier Hætta Bjørn.

Aslak Heika Hætta Bjørn

Aslak Heika Hætta Bjørn er vokalist i metalbandet Ondt Blod. Han har registrert at popmusikk favner bredden blant de unge i dag.

Foto: Bendik Almås

Generasjonsskifte

Den unge metalfestivalsjefen fra Alta håper at hans festival skal inspirere flere til å spille metalmusikk.

18-åringen sier at flere unge band fra Finnmark og Alta er blitt så bra at de kan arrangere egne konserter. De kan dermed bli musikalske forbilder for barn og unge de kommende årene.

– Det er et generasjonsskifte på gang, sier Grøtte Mathisen.

Ond Blod-vokalisten gir også litt ekstra skryt til den unge festivalsjefen i Alta.

– Sånne festivaler gir unge muligheten til å spille på en større scene som er viktig for deres egen utvikling og selvtillit, men det kan også være hjørnesteinen i et miljø, sier Aslak Heika Hætta Bjørn.

Astrid S på Bergenfest

Astrid S er en av de mange popmusikerne som har blitt veldig populære de siste årene i Norge.

Foto: Espen Hobbesland / NRK