– Ingen lekkasjer fra FNs klimarapport

Det blir ingen lekkasjer fra FNs klimarapport når den skal diskuteres i Tromsø ei uke før selve fremleggelsen, sier en av hovedforfatterne.

Jan-Gunnar Winther

– Is og snø, eller kryosfæren, får stor oppmerksomhet i FNs klimarapport som legges frem fredag om ei uke, sier Polarinstitutt-sjef Jan-Gunnar Winther.

Foto: Montasje. Golnyk/NRK

En uke før FNs klimarapport skal legges frem møtes 25–30 ulike representanter fra institusjoner på Framsenteret i Tromsø.

Sjef for Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther er en av hovedforfatterne. På møtet i Tromsø skal han fortelle om arbeidet han har vært med på.

– Kan ikke røpe innholdet

Men det blir ingen lekkasjer fra selve rapporten som legges frem i Stockholm neste fredag.

– Vi kan ikke gå ut med det som står i rapporten, men vi vil gi informasjon om prosessen, hvem som har bidratt, hvilke tema som har vært viktig, og ting som er bedre eller annerledes fra forrige rapport, sier Winther til NRK.

Han understreker at FNs klimapanel gjør ingen forskning selv, men setter bare sammen forskning andre har gjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Gunnar Winther

Sjef for Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther, er en av hovedforfatterne bak FNs klimarapport.

Foto: Eivind Molde / NRK

Raske klimaendringer

Winthers område i arbeidet med rapporten har vært is og snø i polarområdene. Feltet får mer oppmerksomhet enn i tidligere rapporter.

– Det skyldes at klimaendringene i polarområdene har vært raske de siste årene, men også at konsekvensene har en global betydning. Kryosfæren, altså is og snø, får stor oppmerksomhet, sier Winther.

Rapporten som legges frem neste fredag er den femte i FNs regi. Den forrige, som ble lagt frem i 2007, fikk en del kritikk, og det ble påvist feil.

Nesten umulig å unngå feil

– Man kan aldri være trygg på at det ikke blir feil når man produserer en mange tusen siders rapport. FNs klimapanel tok selvkritikk, og i denne runden er kvalitetssikringa stramma inn. Blant annet har man gått bort fra litteratur som ikke er publisert og gjennomgått av eksperter, og det er innført strengere regime rundt habilitet i frahold til egeninteresse hos forfatteren.

Winther understreker at feilene i forrige rapport ikke undergravde hovedfunnene i rapporten sist gang.

Se videointervju med Winther:

Jan-Gunnar Winther om klimarapporten.

Foto: Dan Henrik Klausen, NRK.