Hopp til innhold

Ikke tegn til vinter, men skuterkrangelen er i gang

Lenge før snøen har kommet skaper snøskuteren krangel i Finnmark. Hvor langt mener skigåere de må få gå uten å møte noen andre, spør en skuterkjører. Sammenbinding av løypenettet fører til krangel.

snøskuter

Snøskuteren skaper på ny krangel i Finnmark.

Foto: STIG ROAR HEGVIK

– Ønsket om å binde løypenettet sammen, er behovet for å kunne kjøre til hytter, komme seg til urørt natur, eller for å komme seg til jaktområder, sier Per Marius Pedersen i Vadsø.

Per Marius Pedersen

Per Marius Pedersen jobber aktivt for å knytte løypenettet i Vadsø sammen.

Foto: Trine Vidunsdatter

Pedersen har vært aktiv i debatten om å få en skutertrasse som binder løypenettet i kommunen sammen. Og i 2013 startet Pedersen en facebook-side for å fortelle om sine tanker. Per Marius Pedersen mener at det store flertallet av alle friluftsmennesker og hytteeiere som bruker skuter i området har behov for en ny skuterløype.

Protestgruppe ønsker skuterfri sone

Men flere tar til motmæle. Både politikere, enkeltpersoner og Vadsø skiklubb mener man ikke bør lage skuter-trasse, som binder løypenettet sammen. De ønsker å bevare skiterrenget fritt for skuterstøy, og mener kommunen må videreføre prinsippet om en skuterfri sone nord for byen. En eventuell sammenkobling er begrunnet i et fornøyelses behov, mener de. Noen har opprettet en egen protestgruppe på facebook, mens andre har drevet underskriftskampanje.

Per Marius Pedersen på sin side ser ikke støy som et problem, og mener at det er plass til både skiløpere og skuterfolk. Han mener at flertallet av de som går på ski ikke har noe imot å møte en skuter.

– Skiløpere må nok akseptere at de må trekke seg litt lenger unna. I Vadsø kommune er 80 prosent av kommunen fredet. Hvor langt skal du kunne gå på ski før du treffer på en skuterløype, det er spørsmålet, sier Pedersen.

Det er Bjarne Riesto, også fra Vadsø, ikke enig i.

– Jeg ser jo for meg at det blir mer skutertrafikk. Folk kjører fram og tilbake mellom løypene så trafikken og støyen vil øke dramatisk.

Riesto mener at det å bevare et område i naturen nært byen, som er stille og fredelig vil få større verdi i framtiden.

Politikere i Vadsø bystyre

Politikerne i Vadsø er enige om å utrede en ny skuterløypetrasse i Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK


Politikerne ønsket en utreding

Kommunepolitiker Johnny Aikio er leder i hovedutvalget for plansaker i Vadsø kommune. Han forteller at et enstemmig kommunestyre har bestilt en utreding om ny skuterløypetrasse i Vadsø. Johnny Aikio vedgår likevel at det er store interessekonflikter i området.

Kommunepolitiker Farid Shariati

En skuterløype blir for kostbart både for samfunnet, kommunen og fremtidige generasjoner, mener Farid Shariati.

Foto: NRK

Farid Shariati, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Vadsø, sier partiet var med på å vedta at kommunen skulle ha en utredning om konsekvensene rundt det å knytte sammen de to skuterløypene, de var likevel ikke for en ny skuterløypetrasse, sier Shariati.

– Det vi har sett i prosessen er at det er så store konfliktområder med naturlivet, friluftslivet, inngrep i terreng som gjør at vi ikke kan støtte dette her videre. Vi har funnet ut at dette blir for kostbart både for samfunnet, kommunen og fremtidige generasjoner, sier Farid Shariati.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Hovedtillitsvalgt og sykepleier Eva J. Ytrehauge, operasjonssykepleier Anette Liberg og kreftsykepleier Marte Lebesby ved dagkirurgien på Klinikk Alta, frykter styret i Finnmarkssykehuset ikke skjønner konsekvensen av å legge ned tilbudet.

Høyre: Vil at sykehusleger skal kombinere jobber

Hans Ragnar Mathisen

Hans Ragnar (78) feiret Tromsø-samenes store dag

Mange hundre turister går daglig opp sherpatrappa til Reinebringen i Lofoten.

Aukande besøkstal: – Allemannsretten er på nokre måtar under press