Ikke alle var fornøyd med nye Widerøe-ruter

Innbyggerne i Hasvik mister mulighet til å komme seg til sykehus om morgenen med innføring av Widerøes nye ruter.

Hasvik

Widerøe har bestemt at morgenflyet fra Hasvik kommune ikke lengre skal gå via Hammerfest til Tromsø, men direkte til Tromsø. Dermed svekkes sykehustilbudet for innbyggerne her i Breivikbotn på Sørøya og resten av befolkningen i Hasvik kommune.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er alvorlig for oss i Hasvik at det ikke er mulig å komme seg til Hammerfest på sykehus om morgenen. Morgenflyet går direkte til Tromsø og ikke via Hammerfest slik det har gjort hittil, sier ordfører Eva Husby i Hasvik kommune.

Hun er lite fornøyd med det nye ruteopplegget til Widerøe som ble presentert torsdag.

– I og med at vi har så dårlig hurtigbåttilbud til Hammerfest, så betyr det at vi får et dramatisk redusert sykehustilbud her ute, og det er alvorlig, sier Husby.

Eva Husby med kaffekopp

Ordfører Eva Husby ber flyselskapet Widerøe snu om på morgenruta, slik at flyet flyr via Hammerfest som tidligere, i stedet for rett til Tromsø.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valgte å beholde ruteopplegget

Forslag til ruteopplegget møtte først mye frustrasjon og sinne i hele Nord-Norge, da det ble kjent på slutten av fjoråret, men etter dialog med fylkeskommune i nord og Samferdselsdepartementet er rutenetter nærmest identisk med det som til nå har vært.

Widerøe får også muligheten til å lande etter midnatt og kan ha flyreiser over tre timer, noe de i utgangspunktet ikke fikk lov til av Samferdselsdepartementet. Det gjorde at flyselskapet ble nødt til å gjøre store endringer i rutetabellen.

Konsekvensen nå er at avganger på lørdager kuttes, og at blant annet ruta fra Hasvik ikke går via Hammerfest om morgenen lengre.

Vil jobbe for å bedre tilbudet

Geir Ove Bakken

Geir Ove Bakken er enig i at rutetilbudet til Hasvik kunne vært bedre.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Hasvik var en av dem som var veldig fornøyd med det forslaget som kom i november. Det viktigste for Finnmark fylkeskommunes inn i forhandlingene med Widerøe er å få et godt tilbud totalt for hele Finnmark, og det mener jeg vi har greid. Jeg ser at Hasvik ikke fikk det de fikk i begynnelsen av november og da er det viktig for oss at vi greier å holde en dialog videre med Widerøe om kanskje forbedring for Hasvik i perioden, sier Geir Ove Bakken som er hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel i Finnmark fylkeskommune.

– Vi ber om at man vurderer hvorvidt man kan snu den ruta slik at den kommer på morgenen. Når flyet går fra Tromsø kommer det til Hasvik først og så til Hammerfest og til Tromsø, sier ordfører Husby.