Hvit mai i nord – og nå kommer også nattefrosten

Drømmer du om en pils i parken, eller om å bli solbrent på stranda? Det er ingen fare for dét med det første.

Snø i Hammerfest 29052017

Slik så Hammerfest i Finnmark ut i morgentimene mandag. Det kan se ut som måsen har mest lyst til å dra tilbake til sydlige strøk.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Mens søringer våknet opp til 20 grader og sol mandag morgen, måtte nordlendingene ta til takke med tre grader – og snø(!).

Selv for Nord-Norge å være er det frustrerende for mange. Bilder og videoer fra hvite nord florerer i sosiale medier, og det holdes ikke tilbake på ordbruken.

Selv dyrene kryper seg sammen, og rømmer været.

På Leirbukt i Kvalsund kommune har trosten sneket seg innendørs.

– Trosten har laget seg et rede i fjøsgangen. Den har det visst kaldt den og, kommenterer Kirsten Jakobsen.

Fuglereir i fjøset

Det er ikke bare mennesker som fryser om dagen. Trosten, som har vendt tilbake etter sydenferien, har valgt å bosette seg innendørs på gården i Kvalsund.

Foto: privat

Utsatte flyavganger

I Oslo har et norwegianfly stått og trampet i flere timer. Avgangen til Alta skulle først gå 0920, men er utsatt for fjerde gang på få timer. Årsaken? Været, så klart.

– Forsinkelsen er på grunn av værforholdene i Alta. Flyturen er utsatt til klokken 12.00, sier presseansvarlig Daniel Kirchhoff.

NRKs reporter Andrea Lindquist er om bord på flyet. Her har hun fått opplyst at hvis flyet ikke får landet i Alta, kan det heller ikke lande i Tromsø på grunn av snøbyger. Dermed blir det Bodø - 12 timer og 33 minutter unna - hvis været ikke bedrer seg.

Widerøes avgang fra Tromsø til Hammerfest var en halvtime forsinka, mens FlyVikings fly fra Bodø/Tromsø til Hammerfest foreløpig er et kvarter forsinka.

Hatter 23.05.17

Nei, det er ikke et gammelt arkivbilde fra desember vi har hentet fram. Dette er Hatter i Kvalsund kommune rett før helgen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Byger, byger, byger

Det ser heller ikke ut som om været blir bedre med det første.

I Finnmark er det meldt om stiv kuling på kysten og sludd- eller snøbyger både i dag og i morgen. Og på natten skal det bli frost, i følge meteorologikonsuent Håvard Larsen.

– Det har allerede vært under null grader på natten, blant annet i Kautokeino. Og slik blir det også de neste dagene. Noen plussgrader på dagtid og under null på natten.

Larsen sier temperaturene vil stige mot helgen uten at det blir sommervarme av den grunn.

– Det går hvert fall rette veien.

I Troms er det meldt liten kuling på kysten, og sludd- og snøbyger. Nordland er litt heldigere, med til dels pent vær. Men også her vil det være snøbyger i fjellet.

Politiet i Troms politidistrikt har fått mange henvendelser fra folk som lurer på om de skal bytte til vinterdekk igjen. De anbefaler å være skodd etter forholdene.

Vil du dele værfrustrasjonen med oss? Eller er du optimistisk, og holder på vinteraktivitetene tross årstiden? Del det med oss, da vel! Bruk emneknaggen #NRKFinnmark :-)

Laster innhold, vennligst vent..