– Det er greit å prøve å bo i Oslo, men jeg skal absolutt hjem igjen, forsikrer Tromsø-væringen.
Til sommeren flytter han og kjæresten til hovedstaden. Viljar driver med musikk og vil undersøke hva storbyen har av muligheter. Kjæresten skal studere. Men å brenne alle broer til hjembyen er uaktuelt. Den dagen han skal stifte familie, vil han at det skal skje i Tromsø.
– Tromsø er trygt og godt, og det er her jeg hører til. Jeg vil være her og bidra, sier han.
– Håper de kommer tilbake
I en meningsmåling InFact har gjort for NRK, svarer 68,6 prosent av de spurte i alderen 18 til 29 år at de kommer til å bli værende i nord. De andre har bestemt seg eller vet ikke.
16,5 prosent av de unge voksne sier de vil flytte, mens 14,9 prosent er usikre på hvor de kommer til å bo de neste årene.
– Bekymringsfullt, sier statsviter og professor Kjell Arne Røvik ved UiT, Norges arktiske universitet.
– Ungdom har bestandig villet reise ut, det er greit. Men når en så stor andel av dem ønsker å dra, er det grunn til å rope et lite varsko. Det er disse som står på trappa til yrkeslivet og skal utgjøre bunnplanken i det nordnorske arbeidsliv de neste 50 årene. Når så mange vil dra, får vi håpe de kommer tilbake.
For det er ikke mange ungdommer å ta av i Nord-Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå har antallet barnefødsler i nord gått ned med 35 prosent på drøyt 20 år.
Verst er det i Finnmark. Der fødtes det 46 prosent færre barn i 2018 enn i 1995.
– Det betyr at vi er mer avhengige av å holde på de ungene vi lager sjøl. Vi må gå runden med å sørge for et mer variert arbeidsliv og bygge ut utdanningsinstitusjonene, sier professoren.
– Det mangler ikke muligheter
Bjørn Inge Mo er fylkesrådsleder i Troms og Finnmark. Også han viser til at det både er vanlig og naturlig at ungdom er i bevegelse og søker seg ut.
– Det viktige er at de kommer tilbake og blir en ressurs for landselen. Vi må fortsette å satse på de tre store utdanningsmotorene vi har i Tromsø, Harstad og Alta. Vi må gjøre ungdom klar over hvilke behov som er her. På den måten kan de skreddersy utdanningen sin for å møte framtida i nord. Og det mangler ikke muligheter, sier han.
85,9 prosent av alle som har deltatt i meningsmålingen, sier de vil bli boende i Nord-Norge de neste årene. Usikkerheten er størst i Finnmark. Her er det 9,2 prosent som er usikre på om de vil bli værende i landsdelen.
Vil nærmere familien
Mens musikeren Viljar Broks ser frem til å bli bedre kjent i Oslo, tar Hanne Jakobsen sin lille familie med seg til Stjørdal. Utenfor står flyttebilen klar til å starte sørover. Nå skal hun og datteren ta et fly, mens samboeren og hunden kommer kjørende etter.
– Jeg har jobbet offshore tidligere. Nå har jeg fått meg jobb på land. Vi flytter for å komme nærmere familien. Men det blir rart å komme til en ny plass, for vi har bodd her så lenge. Samholdet vi har med alle rundt oss, vil jeg savne, sier Jakobsen og ser seg rundt i den tomme leiligheten.
I meningsmålingen er det de som stemmer på Venstre som er mest usikre på om de vil bli boende i Nord-Norge de neste årene. Her svarer 13,8 prosent at de vil flytte, og 17,2 prosent at de ikke vet om de blir.