Hvaler jages og avskjæres på safari – vil skjerpe kontrollen

Myndighetene reagerer på mye av det de har opplevd til sjøs i Nord-Troms, og intensiverer nå kontrollen mot hvalsafari-aktører.

undefined

SPEKTAKULÆRT: Mange turister besøker Nord-Troms for å se de ulike hvalene som kommer for å jakte sild. Det kan for eksempel være spekkhoggere, knølhvaler, og finnhvaler.

Foto: Vilma Taubo / NRKFoto: Vilma Taubo / NRK

– Det tenker jeg er veldig bra, fordi man ser tidvis svært uheldige situasjoner, sier Susanne Strøm.

Hun ønsker den skjerpa kontrollen velkommen, på grunn av opplevelser hun selv har hatt som hvalsafariguide på Skjervøy i Troms.

Susanne Strøm

Susanne Strøm driver selv en hvalsafaribedrift, og er positiv til den økte kontrollen.

Foto: Vilma Taubo / NRK

Silda i området tiltrekker seg de gigantiske dyrene på denne tiden av året. Og med færre koronarestriksjoner og åpne grenser, har antallet besøkende turister også økt i høst.

Turistene har ofte store forventninger om nære møter med dyrene. Ønsket om å svømme med hvalene fører til at enkelte hvalsafari-aktører tøyer strikken, ifølge Fiskeridirektoratet.

Det er også bakgrunnen for at direktoratet nå iverksetter økt kontroll.

Knølhval utenfor Skjervøy.

Det er mye hval i Troms på vinteren, og mange vil gjerne se de spektakulære dyrene. Disse turistene var så heldige at de traff på knølhval utenfor Skjervøy i 2020.

– Enkelte jager hvalene

I 2019 vedtok Nærings- og fiskeridepartementet nye regler for hvalsafari. Reguleringen skal beskytte dyrevelferd og avverge farlige situasjoner mellom fartøyer som driver med hvalsafari og med fiske.

– Men vi får fortsatt direkte henvendelser, og har sett videoer i sosiale medier om uansvarlig opptreden fra enkelte av aktørene i næringa på hvalturisme.

Det sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet, Tor Johansen. Han forteller at de mottar flere henvendelser hver dag i de mest hektiske periodene.

– Vi får meldinger om at enkelte omtrent jager og avskjærer hvalene med hurtiggående fartøy, slik at hvalene ikke har noen unnvikelsesmulighet. Enkelte slipper også folk ut i vannet rett ved hvalene, sier han.

– Det er en type atferd som forstyrrer og stresser hvalene.

Fiskebåt utenfor Skjervøy

Skjervøy er en stor fiskerikommune, og det kan noen ganger bli trangt i sundene der både safaribåter og fiskebåter holder på med sitt.

Foto: Vilma Taubo / NRK

I tillegg er direktoratet bekymret for sikkerheten til turistene.

– Når folk ikledd mørke drakter uten lys og refleks slippes ut i vannet, så er det jo helt klart en fare når det pågår større båttrafikk i området.

Derfor vil både Fiskeridirektoratet og Sjøfartsdirektoratet patruljere i området oftere, og med flere båter.

– Dette er ville dyr

Safariguide Susanne Strøm håper nå at den økte kontrollen fører til at aktørene tenker seg om før de går for nært hvalene.

– Dette er ville dyr, de er her for å spise og de trenger plass. Vi har hatt veldig mange forespørsler den siste tiden, så vi merker at turistene er sultne på opplevelser igjen.

– Tror du det kan føre til at mange aktører føler seg presset til å gå nært på hvalene?

– Jeg har selv opplevd gjester som er gira og vil gå nært på hvalene. Men det er skipperen som til syvende og sist tar den avgjørelsen. Og hvis ikke skipperen klarer å si nei, tror jeg man må finne seg noe annet å gjøre.