Hopp til innhold

Hundekjørerveteran etter diskvalifisering: – Det pågår en heksejakt

Tidligere vinner av Finnmarksløpet ble i år diskvalifisert 132 kilometer fra mål. Robert Sørlie mener svenske kjørere blir urettferdig behandlet under hundeløp i Norge.

Utelukker ikke boikott

Robert Sørlie har konkurrert i 30 år, og har gått til topps i både Finnmarksløpet, Femundløpet og Iditaroad. Han mener Finnmarksløpets jury gjorde en stor feil ved å diskvalifisere svenske Petter Karlsson under årets løp.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

  • Denne artikkelen er oppdatert med mer informasjon fra Finnmarksløpet to dager etter publisering. Se nederst i saken.

– Min erfaring er at våre svenske venner blir dårlig behandlet i Norge. Likheten som skal utøves i denne sporten gjelder ikke for alle, sier Robert Sørlie, etter at Finnmarksløpet disket den svenske deltakeren Petter Karlsson i år.

Karlsson vant Finnmarksløpet i år 2016 og i fjor, men i år fikk han ikke kjøre til mål.

Ved nest siste sjekkpunkt ble han diskvalifisert på grunn av dårlig dyrevelferd, selv om kjøreren selv mente at de seks hundene han hadde igjen i spannet var i god nok forfatning til å fullføre.

– Etter min mening var vurderingen feil. Jeg holdt meg innenfor konkurransen sine regler, sier Karlsson.

– Jeg tenker så mangt og dette er hardt. Det er helt forferdelig å bli diskvalifisert.

Petter Karlsson

Her har Petter Karlsson akkurat fått vite at han er diskvalifisert i Finnmarksløpet 2019.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Oppfylte ikke kravene

Verken juryen eller arrangør Finnmarksløpet vil uttale seg om saken, men henviser til nettsiden med begrunnelsen for diskvalifiseringen.

Der står det at juryen mener deltakeren ikke har oppfylt kravene i paragraf 12.1 som går på dyrevelferd og helse.

Karlsson skal ha fått klarsignal for å kjøre ut av veterinærene, samtidig som juryen bestemte at kjøreren var diskvalifisert.

Robert Sørlie

Robert Sørlie mener juryen burde ha latt Petter Karlsson få fullføre Finnmarksløpet.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Begått en stor urett

Robert Sørlie, som er en av de største profilene i hundesporten, reagerer svært sterkt på diskvalifikasjonen og er kritisk til avgjørelsen.

– Jeg mener at her er det begått en stor urett mot en stor hundekjører i mine øyne. Hvis det er tilfeldigheter som skal avgjøre om du får lov til å fortsette frem til mål, blir det ikke noe mer Finnmarksløp på meg, sier Sørlie.

Petter Karlsson

Petter Karlsson er på vei ut av sjekkpunktet i Neiden. Da hadde han ni hunder i spannet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Noen hunder er tynne hele livet

– Den største indikatoren på at hundene var friske og raske er at Petter Karlsson og de seks hundene hadde størst fart av alle fra Levajok til Karasjok, sier Sørlie til NRK.

Hundekjørerveteranen mener at dersom Karlsson hadde vært sist, med en dårlig tid og hunder som hang med hodet og ikke ville spise, da hadde grunnlaget for diskvalifisering vært der.

– Noen hunder er tynne hele livet og har det bra, og det kan være vanskelig å holde på vekta til hundene i et slikt løp. Men så lenge hundene er kvikke, spiser og ellers ser ut til å ha det bra, så er det ikke noe problem. Det er med hunder som med folk, forklarer Sørlie.

Petter Karlsson

Petter Karlsson er svært skuffet over avgjørelsen til Finnmarksløpet, og han har en mistanke om at noen ikke ønsker at han skal vinne Europas lengste hundeløp.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Stor nedtur

To av hundene til Petter Karlsson hadde mistet mye vekt, men Karlsson mener han tok hensyn til dette. Blant annet ved å ta ut ekstra hvile, pauser hver time på sporet og ved å gi hundene godbiter.

Karlsson synes juryens avgjørelse er vanskelig å håndtere. I fjor fikk Karlsson høre at enkelte i hundemiljøet ikke ønsket han i løpet.

– Jeg vet det er mange som ikke ønsker at jeg skal kjøre i mål og vinne. Så dette føles virkelig ikke bra. Jeg fikk ikke engang lov til å kjøre i mål. Det er den største nedturen.

Karlsson har hatt mye å tenke på de siste dagene. Han vet ikke om han kommer til å kjøre Finnmarksløpet neste år.

Petter Karlsson

Nå er Petter Karlsson usikker på om det blir flere jubelscener eller deltakelser på Finnmarksløpet. Her fra målgang i 2018.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Kjørte hundene for hardt

To dager etter publisering ønsker likevel Finnmarksløpet å gi ut mer informasjon om diskvalifikasjonen av Petter Karlsson.

I en E-post til NRK skriver Trond A. Andersen i arrangementet at juryen har lagt vekt på at de tidlig i løpet kommuniserte en bekymring til Petter Karlsson om et raskt tap av «body score» på flere av hans hunder. Deltakeren sto da foran flere tøffe etapper, og ble anbefalt å justere kjøringen ut ifra hans hunders tilstand på dette tidspunktet.

- Senere i løpet ble det påpekt overfor deltakeren at det var nødvendig å forbedre dette for å kunne komme seg gjennom den obligatoriske sjekken i Karasjok, og han fikk beskjed om at han ikke ville passere sjekken slik det lå an på dette tidspunktet, skriver Andersen.

Trond Anton Andersen

Informasjonssjef i Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen.

Foto: André Bendixen / NRK

Juryens beslutning om å diskvalifisere Petter Karlsson kom i Karasjok, på løpets sjette dag. Fortsatt gjensto 132 kilometer. Ved ankomst Karasjok hadde flere av Karlssons hunder fått lavere «body score». Juryens vurdering var at hundene, selv etter ett døgns hvile, ikke var i en form som gjorde det forsvarlig å tillate løpet videre mot Alta.

- Det er viktig å understreke at avgjørelsen om diskvalifikasjon skjedde på bakgrunn av en helhetsvurdering av det som skjedde gjennom Petter Karlssons løp. Juryen vektlegger at deltakeren på tross av flere meldinger fra veterinær-teamet valgte å kjøre relativt hardt helt til Karasjok, uten å gjennomføre de nødvendige justeringene for å øke «body score» på sine hunder. Karlsson kjørte altså til Karasjok, hvor regelverket stoppet han gjennom obligatorisk veterinærkontroll, sier Andersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark