Hopp til innhold

Frykter norske kullrettigheter på Svalbard havner på utenlandske hender

Høyre er kritisk til at staten gir fra seg rettigheter til kullutvinning på Svalbard. De er bekymret for utenlandske aktører med uønskede motiver. Også Sp og Ap mener det er viktig å være på vakt.

Arbeidsfolk i Gruve 7

Flere politikeren besøkte denne uka Store Norskes Gruve 7 på Svalbard.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Om to år stenger Store Norske sin siste kullgruve på Svalbard. Da slippes også selskapets utvinningsrettigheter for kull ut i det frie markedet.

I prinsippet kan hvem som helst om to år kjøpe opp disse rettighetene. Det inkludert utenlandske selskap.

Den spente geopolitiske situasjonen gjør at norske interesser må sikres, mener stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle fra Høyre.

– Nå kan rettighetene kjøpes opp av andre, også utenlandske selskaper. Det kan bety at noen aktører kanskje er interessert til å bruke det til noe annet enn kullutvinning. Tatt den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden i betraktning, mener jeg vi bør følge det ekstra tett.

Lene Westgaard-Halle

Høyres stortingspolitiker, Lene Westgaard-Halle. Arkiv

Foto: Trond Vestre / NRK

Åpent for utenlandske aktører

Det statlige gruveselskapet sitter i dag på 335 utvinningsrettigheter for kull på Svalbard. Administrerende direktør Jan Morten Ertsaas sa tidligere i år til NRK at de anser utmålene som lite forretningsmessig interessante.

– De er utilgjengelige. De ligger i verneområder. Og de er belagt med begrensninger. De inneholder heller ikke ressurser som vi tenker drive med i framtida, sa han.

Utmålskart over Svalbard

Utmålskart over Svalbard

Foto: DIREKTORATET FOR MINERALFORVALTNING MED BERGMESTEREN FOR SVALBARD

Forfatter og Svalbard-ekspert Per Arne Totland advarte samtidig om konsekvensene.

Det å få utmål gir ikke automatisk rett til gruvedrift. Men det kan tenkes andre motiver fra utenlandske aktører. Nemlig å legge press på Svalbard-politikken. Man kan se for seg at en utenlandsk aktør vil bruke et avslag fra norske myndigheter som eksempel på at Norge diskriminerer utenlandsk virksomhet på Svalbard. Slik sett kan de skjerpe presset mot den norske Svalbard-politikken, sa han.

Les også Krigen i Ukraina har ført til skyhøye priser på kull. Nå forlenges gruvedriften på Svalbard

Gruve 7 på Svalbard

Bekymret for russisk press

Saken har altså skapt bekymring i Høyre. De krever nå en redegjørelse fra regjeringa.

Det jeg ønsker er at regjeringa orienterer Stortinget om hva de gjør for å sikre at norske interesser blir ivaretatt, sier Westgaard-Halle.

Folk i arbeid i Gruve 7 på Svalbard.

Gruve 7 på Svalbard er fortsatt i drift.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Høyre-politikeren forklarer at de ønsker orienteringa i lys av at det er en økt sikkerhetspolitisk spenning i Norges nærområdet.

– Russland har vært tydelig på at de har økte ambisjoner for russisk tilstedeværelse på Svalbard. Det kan øke det russiske presset mot Norge. Derfor mener jeg at vi bør være ekstra vare med det som skjer på Svalbard nå.

– Må ikke være naiv

Onsdag besøkte næringspolitikere fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet gruve 7 på Svalbard. Både Willfred Nordlund (Sp) og Per Vidar Kjølmoen (Ap) mener Stortinget må ha et ord med i laget når det gjelder framtida for Store Norskes utmål på Svalbard.

Jeg tenker vi ikke må være naiv, men vi skal heller ikke være overmistenksom. Det er et godt utgangspunkt for et avbalansert forhold til de ulike landene som er til stede på Svalbard, sier Nordlund.

Politikere fra Næringskomiteen på Stortinget på besøk i Gruve 7 på Svalbard

Politikere fra næringskomiteen på Stortinget på besøk i Gruve 7 på Svalbard.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Vi er ikke eksperter på ganske avansert juss som er knyttet til Svalbardtraktaten. Store Norske må få gjøre sine vurderinger. Men jeg tenker at Stortinget også må gjøre sine selvstendige vurderinger, når det kommer opp i Stortinget framover, sier Kjølmoen.

Les også Tyrkia vil signere Svalbardtraktaten: – Et tegn på stormaktsambisjoner, sier forsker

Spisshus i Longyearbyen.

Næringsdepartementet: Ingen grunn til bekymring

Næringsdepartementet mener imidlertid det ikke er grunn til bekymring, og viser til at selskap i alle land som har signert Svalbardtraktaten kan ta utmål på Svalbard. Norges suverenitet over Svalbard avhenger ikke av norsk gruvevirksomhet eller tilgang til utmål, skrev departementet i en e-post til NRK tidligere i år.

– Det anses ikke som dramatisk eller potensielt utfordrende om en aktør skulle ta nytt utmål hverken nå eller senere Store Norske oppgir eventuelt andre utmål. På generelt grunnlag kan vi si at en situasjon der noen enten ønsker å ta nytt utmål eller Store Norske oppgir eventuelt andre utmålsrettigheter, vil bli håndtert innenfor regelverket i bergverksordningen, opplyste kommunikasjonsrådgiver i Næringsdepartementet, Tonje Nermark.

Les også Svært viktig rettssak for Norge – risikerer å måtte dele store verdier

Kystvakten er viktig for å hevde norsk suverenitet i den norsk økonomiske sonen.