Hopp til innhold

Horn falt i en råk i går: – Holdt på å forsvinne

Polfareren Mike Horn måtte fredag dras opp etter å ha falt i en råk som skilte ham og Børge Ousland fra Bengt Rotmo og Aleksander Gamme. – Jeg fryktet det verste, sier Børge Ousland.

Børge Ousland forteller om dramatikken da Mike Horn falt i en råk fredag.

Børge Ousland forteller om dramatikken da Mike Horn falt i en råk fredag.

– Jeg ilte til og fikk ham opp og kjapt inn i teltet, der jeg fyrte opp et par av primusene vi har. Jeg fryktet det verste for det var 25 minusgrader og ganske stiv vind fra nordøst, forteller Børge Ousland.

– Heldigvis gikk det bra. Det var ikke noen frostskader, annet enn han var veldig nedkjølt, forteller Ousland.

Når polfarerne kommer frem til det tidligere forskningsskipet «Lance», skal skipet frakte dem ut til iskanten.

Så skal seilbåten «Pangaea» ta polfarerne den siste etappen fra iskanten til Longyearbyen på Svalbard, skriver datteren Annika Horn på Instagram lørdag kveld.

Fortalte om dramatikken i «Ukeslutt»

Lars Ebbesen i radiostudio hos NRK Nyheter

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen forteller nå at situasjonen var mer dramatisk enn hva han gav uttrykk for i nyhetssendingene i går.

Foto: Gunhild Hjermundrud

Det var under en diskusjon med politisk redaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, i Ukeslutt på NRK lørdag, at ekspedisjonsleder Lars Ebbesen først avslørte at de ikke hadde fortalt alt da Børge Ousland og Mike Horn kom til en råk som skilte dem og «hjelperne» Bengt Rotmo og Aleksander Gamme fredag.

– Vi trodde den var 150 meter bred, men den var 650 meter bred. De hadde optiske nattkikkerter og så at det var en løsning østover, og gikk i den retningen noen timer til de kom til et punkt der isen var sikker, sier Ebbesen og fortsetter:

– Det jeg ikke fortalte i går var at grunnen til at de drøyde ved iskanten der var at Mike falt i en råk og holdt på å forsvinne.

Børge Ousland kommer over den siste råken før møtet med de andre polfarerne.

OUSLAND RETT FØR MØTET: Børge Ousland padler de siste meterne over råken før møtet med de andre polfarerne sent fredag kveld.

Foto: Bengt Rotmo

Ble dratt inn i teltet

Ekspedisjonslederen utdyper overfor NRK at Horn måtte dras opp igjen og tas med inn i teltet der han fikk tørket seg.

– De var heldigvis tett på hverandre og Børge var der og fikk ham opp. Men de måtte stanse kryssingen av råken og sette opp telt og få kontroll på situasjonen, sier Ebbesen.

Ekspedisjonslederen forteller at det var vanskelige forhold da Horn falt i råken.

– Da de nærmet seg kanten på råken og signaliserte med guttene på andre siden blåste det en del og det var snøføyk og vanskelige forhold. Det så helt fint ut, men så var det helt åpent under en tynn hinne som så stabil ut, sier Ebbesen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Børge Ousland har vært polfarer i over 20 år, her er noen av hans største eventyr.

Børge Ousland har vært polfarer i over 20 år, her er noen av hans største eventyr.

Ousland selv forteller at de var klare igjen for å dra ut i løpet av relativt kort tid.

– Etter at vi fikk tørket og byttet klær, så var vi etter noen timer i gang igjen, sier han.

Debatten i Ukeslutt hadde utgangspunkt i at West Johnsen mener dramatikken i ekspedisjonen til Børge Ousland og Mike Horn er overdrevet, mens Ebbesen forsøkte å argumentere for at «overdrivelsene» var mest medias skyld.

Planen var egentlig at «Lance» skulle gå til et nordøstlig punkt som er nærmere polfarerne, men skipet ble sittende fast i isen litt lenger unna. Nå skal skipet være fri fra isen igjen. Her er et satelittbilde fra KSAT, som støtter ekspedisjonen med analyser:

Satellitbilde polarekspedisjon.

Radarsat-2 data. Copyright MacDonald, Dettweiler and Associates, 2019. Processed by KSAT

Foto: RADARSAT-2 Data and Products © MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd, 2019

Kan snart nå «Lance»

Polfarerne var ved 23-tiden lørdag kveld trolig mellom sju og åtte kilometer unna det tidligere forskningsskipet «Lance», opplyser ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til NRK.

Polfarerne går sakte mot skipet på grunn av dårlige isforhold.

Allerede rundt klokken 19 kunne folk på skipet se lyset fra polfarerne i horisonten. Siden det er svært lite lys på denne delen av jordkloden, kan slikt lys skimtes mange kilometer unna i nattemørket.

Det er fortsatt uklart når polfarerne rekker å komme frem til skipet.

De fire har vært sammen i snart ett døgn, etter at de møttes på isen rundt midnatt fredag kveld.

Børge Ousland og Mike Horn har gått 86 dager på isen i ekspedisjonen som skulle ta dem tvers over Polhavet og til Svalbard, via Nordpolen.

Prosjektet går ut på krysse verdens tjue største isbreer på ti år.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark