Hopp til innhold

SAS-streiken ødelegger ferien for hjertesyke barn: – To familier må bli hjemme

Tidligere har pandemien satt kjepper i hjulet for de årlige reisene til Foreningen for hjertesyke barn i Troms. Nå gjør dyre flybilletter og pilotstreik det umulig for noen av familiene å dra til Kristiansand dyrepark.

Kaptein Sabeltann i Abra Havn

Barn og foreldre fra Foreningen for hjertesyke barn i Troms skulle etter planen til Kristiansand dyrepark og besøke Kaptein Sabeltann i Abra Havn ved Dyreparken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi synes det er veldig trasig. Mange av hjertebarna har ikke møttes på to år. De har ikke fått møtt barn med samme diagnose og liv som de. Det var viktig for oss at de skulle få en fin ferie, sier leder for Foreningen for hjertesyke barn i Troms, Ingrid Tuflåt Haukland til NRK.

Organisasjonen hadde brukt ett år med planlegging for å reise til Kristiansand dyrepark, og turen skulle ta plass denne uken.

Les også: Dette betyr SAS-streiken for Norwegian: Enorm pågang og økte billettpriser

Gardermoen, Oslo lufthavn
Gardermoen, Oslo lufthavn

Splitter opp

I alt hadde syv familier i organisasjon meldt seg på. Men på grunn av streiken er det kun fem av dem som får reise. To av familiene har ikke funnet transport sørover.

– Flere tar bil og flere splitter opp familien, Noen sender en forelder og ett barn med et fly og en forelder og ett barn med et annet fly. Noen har dratt i forveien og er der allerede, sier Haukland.

leder for foreningen for hjertesyke barn i Troms, Ingrid Tuflått Haukland.

Deler av organisasjonen Ingrid Tuflåt Haukland er leder for får ikke reist på tur i sommer. Flere hjertebarn har ikke sett hverandre på flere år.

Foto: ICare, Blindeforbundet

Å utsette turen har ikke vært et alternativ, dette fordi alle flyreiser fra Tromsø og sørover er utsolgt.

– Alle avganger med Flyr og Norwegian er fullbooket, Også tog fra Narvik via Sverige til Oslo er fullbooket.

I tillegg til nærmest utsolgte flybilletter, er prisene på de tilgjengelige billettene skyhøye.

Organisasjon har fått dekt deler av turen med bidrag fra fond, men deler av utgiftene må familiene dekke selv.

Les også: Reisekaos på flyplassene: – Jeg er kvalm og kaldsvetter

Storfamilie på vei til Kroatia
Storfamilie på vei til Kroatia

– Den dyreste delen av reisen er flyturen fra Tromsø sørover. Man har prøvd å strekke seg i det lengste, men det er økonomiske aspekter, man har ikke råd til å booke om billetter til en familie på fire, det koster nesten en månedslønn.

– Ikke mest synd på oss

Tross den triste situasjonen poengterer Haukland at de er klar over at det er mange som får store konsekvenser fra streiken.

– Det er viktig at vi ser på hvorfor det er streik, det er fare for at ti tusen står uten jobb, det er og en ille sak. Det er ikke mest synd på oss. Vi har bare lyst til at ungene våre skal få møtes og få en fin ferieopplevelse.

Nyheter fra Troms og Finnmark