Senest lørdag formiddag ble mannen bortvist fra Havneterminalen i Tromsø, etter å ha oppført seg ufint og bråkete. Forrige søndag knuste han ruter på venterommet.
– Mannen kan ha en skremmende og plagsom opptreden, og også gjøre skadeverk. Siden 1. september har vi hatt 14 oppdrag her hos oss i Troms. I august oppholdt han seg i Finnmark, og da var det loggført 20 saker på han, forteller Ahlquist.
Operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt.
Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRKOperasjonslederen i Troms politidistrikt sier en patrulje forsøkte å hjelpe mannen i forrige uke, uten å lykkes.
– Hvor denne mannen sover om natta, vet vi ikke. Men han trenger et trygt sted å være. Det eneste vi kan tilby er en glattcelle, sier Ahlquist.
Stasjonssjef Anita Hermandsen sier til NRK at politiet har en samarbeidsavtale med Tromsø kommune, og at hun nå skal undersøke nærmere hva som har vært gjort i denne aktuelle saken.
Ønsker å hjelpe
Lørdag la Ahlquist ut en twittermelding på kontoen til Troms politidistrikt om den fortvilte situasjonen etter at de hadde bortvist mannen i 40-årene nok en gang.
Lørdag fulgte vedkommende politiets ordre om å forlate havneområdet, og slapp dermed unna en bot. Han ble heller ikke satt på glattcelle.
– Vi opplever at mannen er lydhør og grei når han forstår at vi ønsker å hjelpe. Men her må flere etater samarbeide, mener operasjonlederen.
Mangler natthjem
Marianne Pleym er enhetsleder for boligkontoret i Tromsø. Siden brannen i Grønnegata i mai i fjor, har kommunen manglet et natthjem. Til natthjemmet kunne folk komme om kvelden og sjekke ut om morgenen.
– Dette er ikke en lovpålagt oppgave, men som storby ønsker vi å ha et slikt sted. Vi jobber nå for å få på plass et lignende tilbud. Men det krever en bemanning som ivaretar sikkerheten til alle brukerne, og lokaler som er tilpasset dette formålet, sier Pleym.
Hun sier hun har stor forståelse for at politiet synes saker som den i helga er utfordrende. Så fortsetter hun på generelt grunnlag:
– Det offentlige har en soleklar veiledningsplikt når det gjelder folk som trenger hjelp. Men det er ikke alltid folk vil ta imot den hjelpen vi kan tilby. Hvis en person oppsøker hjelpeapparatet i en kommune han ikke bor i, kan han for eksempel få dekket hjemreisen, sier hun.
Ifølge Pleym er kommunen avhengig av at personen tar i mot hjelp. Det er ikke mulig å påtvinge noen en løsning som ikke vedkommende selv ønsker.
– I enkelte saker som skaper store utfordringer for oss, er det allerede et stor hjelpeapparat i sving i hjemkommunen. Dersom man ønsker å flytte hit, trenger vi et godt samarbeid mellom alle parter, sier hun.
I 2016 var det registrert 3.909 bostedsløse i Norge. Det tilsvarte 0,75 bostedsløs per 1000 innbygger. Dette var en kraftig nedgang fra 2012.