– Vi kunne ha spådd at noe sånt skulle skje

Én av beboerne i Grønnegata 103 er siktet for å ha startet brannen natt til mandag. Mikael Orø bor også i bygget. Han har ventet på at noe skal skje.

Mikael Orø

KRITISK: Mikael Orø mener Tromsø kommune har satset feil når de prøver å legge til rette for dem som sliter med rus og psykiatri.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Tromsø kommune må få orden i sakene sine og ta lærdom av det som har skjedd. De kan ikke blande rus, psykiatri, natthjem, midlertidige boliger og alt. Det blir for mye rot. Vi kunne nesten ha spådd at noe sånt kom til å skje, sier Mikael Orø.

Han er en av beboerne i Grønnegata 103 i Tromsø sentrum. Bygget huser leiligheter for personer med rus- eller psykiatriske utfordringer. I tillegg fungerer det som natthjem for hjemløse.

Seint søndag kveld gikk brannalarmen. Som så mange ganger før.

– Jeg trodde det var noen som hadde brent en pizza eller røyket for mye på rommet sitt. Det er ikke så veldig uvanlig, forteller Orø.

– Men jeg kjente kjapt den sure lukta og hørte skrikene fra ei som bor i en av leilighetene som brant. Jeg har aldri hørt henne rope på den måten tidligere. Da innså jeg at dette var mer alvorlig enn jeg først trodde.

En annen beboer, en mann i 20-årene, er nå siktet for å ha startet brannen.

HER BRENNER DET: Flammene sto ut av vinduene i Grønnegata 103.

– Ønsker ikke å blande

Marianne Pleym Arctander er enhetsleder for Boligkontoret i Tromsø. Hun sier det ikke er noe som tyder på at brannen natt til søndag hadde noe å gjøre med at det bor ulike brukergrupper på adressen.

– Mange av disse menneskene har problemer både innafor rus og psykiatri. Så sjøl om vi ikke ønsker å blande ulike grupper, er det ikke alltid til å unngå. Botilbudet i Grønnegata var døgnbemannet og det var ansatte på jobb som oppdaget brannen, sier hun.

Tromsø kommune mangler i dag noen titalls boliger for vanskeligstilte.

– Vi jobber knallhardt med å få på plass flere boliger, og har flere ulike prosjekter på gang. Da prøver vi å dele opp ulike beboergrupper, sier Arctander.

Kjenning av politiet

Mannen som er siktet for brannen, fremstilles for varetektsfengsling tirsdag.

– Siktelsen er begrunnet i opplysninger vi fikk på stedet, sier sjef for etterforskningsseksjonen i Tromsø-politiet, Lene Fabek til NRK.

De er nå i gang med å avhøre beboerne i Grønnegata, i tillegg til teknisk etterforskning på stedet.

Den siktede har foreløpig ikke forklart seg om han erkjenner skyld.

– Vedkommende bodde selv i Grønnegata 103, og er en kjenning av politiet, sier Fabek videre.

Lene Fabek

KJENNING: Lene Fabek i politiet forteller at de kjenner til mannen som er siktet for å ha startet brannen fra før.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

En mann i 30-årene ligger fortsatt på UNN med alvorlige røykskader etter nattas hendelser. Mannen i 30-årene med lettere røykskader, er skrevet ut. Det sier kommunikasjonsrådgiver på UNN, Jørn Resvoll.

– Uaktuelt

Tromsø kommune er ifølge Arctander snart i mål med å finne et sted å bo for beboerne som ble evakuert.

Mikael Orø har nå fått tilbud om å flytte til Ørretholmen, et kommunalt boligtilbud for hjemløse. Et prosjekt som har møtt skepsis fra start, og som har vært åsted for flere alvorlige hendelser.

– Det er uaktuelt for meg å dra dit, sier Orø.

Brann i Grønnegata Tromsø

STORE SKADER: De to øverste etasjene av bygget har fått store skader.

Foto: Fabian Ubeda / NRK