Historisk Arctic Race of Norway: – Tøffeste etappen noensinne

Løypetraseen til årets utgave av Arctic Race of Norway ble presentert i dag. Arrangementet skal for første gang utelukkende gå i Finnmark, og Thor Hushovd tror det blir et ritt syklistene kommer til å huske.

Arctic Race of Norway i Bodø

Sykkelfesten kommer til å arrangeres i sin helhet i Finnmark.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

I år arrangeres Arctic Race of Norway (ARN) i sin helhet i Finnmark, og for første gang kommer sykkelrittet til Øst-Finnmark. Den endelige ruta ble ikke bestemt før i forrige uke, men om det har tatt litt tid å lande årets løypetrase, så har man fått på plass en historisk tøff distanse.

Det er dag to av rittet fra Tana til Kjøllefjord som rittledelsen ser ekstra fram mot.

– Ruten kommer til å være både tøff og spektakulær, vi har på papiret den tøffeste etappen i ARNs historie, sier presseansvarlig Frederik Finnes i ARN til NRK.

Dronningetappen

Thor Hushovd, som deltok på pressekonferansen, betegner etappen mellom Tana og Kjøllefjord som årets dronningetappe. Den 195 km lange etappen blir en av årets tøffeste etapper, men at turen også kommer til å bli en fantastisk opplevelse.

– Det er en hard og krevende etappe, men først og fremst en flott etappe, sa Hushovd under dagens pressekonferanse.

– Det er en etappe som syklistene kommer til å huske, fortsatte ARN-ambassadøren om etappen som totalt sett har 2.700 høydemeter.

– Etappen vil bli kjørt beinhardt, og det er et sted hvor klatrerne kan bli kvitt de beste spurterne.

Arctic Race, Thor Hushovd

Thor Hushovd tror det blir et spektakulært ritt i år.

Foto: Anders Engeland / NRK

Årets etapper

Den første etappen går fra Vadsø til Kirkenes den 16. august. Deretter forflytter sykkelfesten seg til Tana, og den andre etappen avsluttes i Kjøllefjord. Så kommer rittet tilbake til vestfylket på de to siste etappene.

På dag tre av sykkelfesten går fra Honningsvåg til Hammerfest, mens Kvalsund er startplass på rittets siste dag. Da er målgangen i Alta.

Lagpresentasjon vil være i Kirkenes den 15. august, før rittet forflytter seg til Vadsø 16. august som er startby.

Samler Nord-Norge

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord overvar også dagens løypepresentasjon. Han gledet seg over at ARN i sin helhet blir arrangert i Finnmark, selv om rittet ikke kommer innom hans hjemkommune i år. Bakke-Jensen er også full av lovord til rittets bidrag i Nord-Norge.

– Man har klart å lage et arrangement som samler Nord-Norge, sa ministeren under pressetreffet.

Arctic Race of Norway

President i A.S.O, Jean-Etienne Amaury; rittambassadør Thor Hushovd, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal, viser frem troféet under lanseringen av årets etapper.

Foto: BENJAMIN A. WARD

– Utrolig artig

Ettersom Vadsø skal være verskap for starten på årets ritt, fikk Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå utdelt Arctic Race of Norway-pokalen under seansen. Han ser fram til å ta imot sykkelsirkuset i august.

– Det er utrolig artig å bli startkommune, og det kommer til å bli en folkefest med spektakulære bilder. Så vi ønsker alle hjertelig velkommen, sa Bønå.

Ordførerne i vertskommunene på løypepresentasjon

Ordførerne i vertskommunene under løypepresentasjon foran rittet i 2018.

Foto: Anders Engeland

Flyttet ei uke

I år krasjet ARN i utgangspunktet med EM i landeveissykling, men rittarrangøren opplyser at de har klart å flytte rittet ei uke fram i tid i år. Dermed starter sykkelfesten 16. august, og det vil vare fram til 19. august.