Hopp til innhold

Hevder Gazprom sier opp ansatte i Sjtokman-prosjektet

Nå skal Statoil, Gazprom og Total møtes i St. Petersburg.

Kart over Sjtokman-feltet

Gazprom, Statoil og Total har brukt de siste fire årene på å utvikle prosjektet, som i dag skal ha cirka 450 ansatte.

Foto: NRK

Det er den russiske avisen Vedemosti som i dag skriver at kilder de har snakket med kan fortelle at Gazprom nå sier opp ansatte i operatøren for gassprosjektet Sjtokman.

Gazprom eier 51 prosent av andelene i Sjtokman Development. Franske Total eier 25 prosent, mens Statoil eier 24 prosent.

Konsernsjef i det russiske oljeselskapet Gazprom, Alexei Miller, sier til avisen at partnerne i Sjtokman-prosjektet skal møtes senere denne uken i St. Petersburg.

Kan erstatte partner

Alexei Miller og Helge Lund

I mai diskuterte konsernsjef i Statoil Helge Lund (til venstre) fremdriften i Sjtokman-prosjektet med Gazprom-sjef Alexey Miller. Til stede var også Russlands nyvalgte president Vladimir Putin som rapporteres å ønske en fortgang i prosjektet.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Kilder avisen har snakket med mener Gazprom nå gjør seg klar til å utvikle et nytt selskap som skal overta prosjektet, og mye tyder på at Shell blir ny partner.

I mai var spekulasjonen store om hvorvidt Statoil nå blir erstattet av et annet gasselskap i forbindelse med utbyggingen.

Russlands president Vladimir Putin ønsker da en fortgang i Sjtokman-prosjektet.

Gazprom, Statoil og Total har brukt de siste fire årene på å utvikle prosjektet, som i dag skal ha cirka 450 ansatte.

– Har ikke ny informasjon

De skal også ha brukt cirka 1,5 milliarder dollar på å utvikle selskapet, til tross for at selve gassprosjektet ikke har kommet særlig lenger.

Pressetalsmann i Statoil Bård Glad Pedersen sier til Aftenposten vil ikke kommentere artikkelen i Vedemosti, men sier at selskapet vil gi ut ny informasjon om prosjektet når det er ny informasjon å gi ut.