Hopp til innhold

Putin stresser ikke Statoil

President Vladimir Putin vil ha fortgang i utviklingen av gassfeltet Sjtokman, men Statoil prioriterer lønnsomhet foran en utålmodig president.

Alexei Miller og Helge Lund

I forrige uke diskuterte konsernsjef i Statoil Helge Lund (til venstre) fremdriften i Sjtokman-prosjektet med Gazprom-sjef Alexey Miller. Til stede var også Russlands nyvalgte president Vladimir Putin som rapporteres å ønske en fortgang i prosjektet.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Russlands president Vladimir Putin ønsker nå en fortgang i Sjtokman-prosjektet.

I forrige uke var spekulasjonene store om hvorvidt Statoil nå blir erstattet av et annet gasselskap i forbindelse med utbyggingen.

Fredag møtte Statoil den russiske presidenten for å snakke om prosjektet, forteller informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen.

– Vi jobber i Statoil for å realisere Stjokman. Vi har tett kontakt med russiske myndigheter og våre partnere. Fredag hadde konsernsjef i Statoil Helge Lund et møte med Gazprom og president Putin for å diskutere framdriften i prosjektet, sier Glad Pedersen.

Kart over Sjtokman-feltet

Sjtokmanfeltet på russisk side av Barentshavet er et av verdens største naturgassfelt.

Foto: NRK

– Shell kan erstatte Statoil

Alf R. Jacobsen

Alf R. Jacobsen

Foto: Bonafede, Håkon

Det er snart gått et kvart århundre siden det største naturgassfeltet til havs ble oppdaget i Barentshavet.

I lang tid har Sjtokman-prosjektet vært planlagt, men størrelsen på prosjektet og antallet utfordringer har gjort forsinkelsene mange.

Redaktør for Petromagasinet, og mangeårig journalist og forfatter, Alf R. Jacobsen.
mener russernes strategi er å gjøre Arktis til Russlands hovedbase for råvarer om få år. Men ifølge ham, ønsker Putin selv, fortgang i prosjektet.

– Jeg tror det er åpenbart at Putin er den utålmodige og sier til kommersielle aktørene at timeglasset er i ferd med å renne ut. Han sier også at det finnes andre potensielle partnere. Shell har jo vært nevnt, sier Jacobsen.

Må redusere kostnader

Statoils største ankepunkt har vært lønnsomheten til Sjtokman-prosjektet. Det kommer fortsatt i første omgang, tross president Putins utålmodighet.

– Vi er vel kjent med at dette er et viktig prosjekt også for Russland.

– Har det vært aktuelt for dere å trekke dere ut?

– Vi jobber for å realisere prosjektet og for at vi skal kunne lykkes med det så må vi klare å redusere investeringskostnader og er avhengig av en tett og god dialog med involverte selskap og myndigheter, sier Glad Pedersen i Statoil.

Bård Glad Pedersen

Informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil