Hopp til innhold

– Statoil ut av Sjtokman-prosjektet

Statoil gir opp sine 24 prosent i selskapet Sjtokman Development AG (SDAG), ifølge russisk media.

Kart over Sjtokman-feltet

Sjtokman-feltet er regnet som verdens største påviste offshore gassfelt.

Foto: NRK

Det er kilder til den russiske avisen Gazeta.ru som melder at det russiske selskapet Gazprom nå tar over Statoil sine andeler i selskapet.

Gazprom har fra før eid 51 prosent av andelene i Sjtokman Development.

Franske Total eide 25 prosent, mens Statoil har eid 24 prosent. Det er nå uklart hva som skjer med franske selskapet Total.

Spekulasjonenen foreløpig går på at Shell kommer til å ta over for Statoil.

Har brukt 1,5 milliarder dollar

I 2007 etter intense forhandlinger i flere måneder mellom Moskva og internasjonale selskaper om deltakelse i Sjtokman-utvinningen, ble det bestemt at Statoil fikk oppdraget.

Partnerne skal også ha brukt cirka 1,5 milliarder dollar på å utvikle selskapet Sjtokman Development, til tross for at selve gassprosjektet ikke har kommet særlig lenger.

Har gitt opp sine aksjer

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

Informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr., sier til NTB at Statoil fremdeles er i dialog med Gazprom og ønsker å gå videre med prosjektet på en lønnsom måte

Men han bekrefter han at selskapet formelt har gitt opp sine aksjer etter at avtalen med russiske Gazprom utløp 30. juni.

– Vi hadde en avtale som utløp 30. juni og denne er ikke fornyet. Dette er ikke noe nytt. Vi har en pågående dialog med Gazprom med sikte på å gjøre dette til et lønnsomt prosjekt, sier Lindbæk jr. til avisen e24.no i dag.